Nestlé loni vydělalo o 40 procent méně

Švýcarský potravinářský obr Nestlé, který v česku vlastní například značky Orion, Nescafé nebo Deli, loni vydělal výrazně méně. Celosvětově se zisk švýcarské společnosti snížil o více než 40 procent na 10,4 miliardy švýcarských franků, tedy 182 miliard korun.

Předloni firma vydělala 18 miliard franků. Tehdy byly jeho výsledky podpořeny mimořádným příjmem z prodeje podílu ve společnosti Alcon.

Tržby společnosti klesly o dvě miliardy na 108 miliard franků. Generální ředitel podniku Paul Bulcke upozornil, že firma během uplynulého roku provedla změny u svých produktů a snížila náklady.

Tržby, které výkyvy devizových kurzů a změny v podnikové struktuře, se ale zvýšily o 4,1 procenta. Jejich růst sice zaostal za pětiprocentním cílem podniku, ale o dvě desetiny překonal očekávání analytiků oslovených agenturou Reuters.

"S organickým nárůstem o 4,1 procenta dosaženým v loňském obtížném prostředí jsme byli schopni růst výrazně rychleji než celé naše odvětví," uvedl Bulcke.

Předloni Nestlé získala 9,2 miliardy švýcarských franků z prodeje čtvrtinového podílu ve firmě Alcon, která působí v oblasti péče o zrak. Minulý měsíc se Nestlé dohodla na prodeji zbytku svého podílu v Alconu za 28 miliard dolarů (533 miliard korun) výrobci léků Novartis, což se projeví v jejím letošním účetnictví.

Nestlé je předním výrobcem potravin ve světě a produkuje širokou škálu zboží, počínaje instantními polévkami, přes čokoládu a kávu až po zmrzlinu. V Česku vlastní například značky Orion, Nescafé, Kit Kat, DELI, Studentská pečeť, Maggi, Granko nebo Bon Pari.

Na českém trhu působí od roku 1992, kromě jiného zde vlastní holešovský závod Sfinx, který vyrábí nečokoládový sortiment. Čokoládové výrobky Nestlé vyrábí v dřívějším závodě Zora v Olomouci.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info