Zemědělci jdou sami proti sobě, tvrdí řetězce

Zákon o významné tržní síle je podle svazu obchodů populistický, nadbytečný a škodí většině účastníků dodavatelského řetězce.

Obchodníci odmítají jako populistické a klamavé protesty zemědělců, které farmáři chystají v březnu před hypermarkety kvůli údajně diskriminačním a vyděračským praktikám velkých řetězců.

Dodavatelé masa a mléčných výrobků si stěžují, že jsou nuceni hypermarketům prodávat své produkty za ztrátové ceny. A pokud se postaví proti a nesleví dodavatelské ceny například o tzv. regálné, jednoduše si v marketech „neškrtnou“.

Po kritice údajného zneužívání monopolního postavení řetězců vůči farmářům parlament dokonce schválil zákon o významné tržní síle, který tomu má zamezit.

„Zákon je populistický, nadbytečný, diskriminační, právně diletantský a paradoxně škodící většině účastníků potravinového dodavatelského řetězce, byť byl proklamován ve prospěch českého zemědělce. Na adresu Agrární komory by se však skoro chtělo říci: kdo chce kam, pomozme mu tam,“ řekl prezident svazu obchodu Zdeněk Juračka.

Východočeští zemědělci tvrdí, že marže obchodních řetězců dosahují u mléčných a masných výrobků kvůli 20procentním slevám, ke kterým jsou nuceni, až 80 procent. Farmáři krachují, tržby se jim vloni propadly o pětinu a regály obchodů tak zaplňuje často nekvalitní zboží ze zemí EU. Vedle letákových akcí před markety hodlají demonstrovat i před antimonopolním úřadem v Brně.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info