Souhrn událostí uplynulých dní – 19. – 21. 2. 2010

Ministr zemědělství schválil zásady pro národní dotace 2010 ve výši 1,1 miliardy korun

Ministr zemědělství Jakub Šebesta schválil zásady, které umožní, aby se k zemědělcům dostalo 1 100 milionů korun v rámci dotačních programů zemědělství na rok 2010. Tyto zásady se používají při administraci dotačních programů a jejich schválení završuje celý legislativní proces tak zvaných národních dotací. Návrh finančních prostředků určených na dotační programy pro rok 2010 vychází z celkového finančního limitu ve výši 1 100 mil. Kč, respektive 850 mil. Kč dotací na neinvestiční dotace a 250 mil. Kč dotací na pořízení dlouhodobého hmotného majetku (kapitálové výdaje).

Průzkum: V Česku klesá podíl lidí, kteří nakupují biopotraviny

V Česku v poslední době klesá podíl lidí, kteří nakupují biopotraviny. Jejich tuzemská spotřeba v předchozích letech sice prudce rostla, odborníci ale očekávají, že loni růst tržeb z prodeje biopotravin kvůli hospodářské krizi výrazně zpomalil. Biopotraviny jsou zpravidla dražší než běžné potraviny. Analytik Zdeněk Skála ze společnosti Incoma GfK v posledním čísle časopisu Moderní obchod s odvoláním na průzkum Shopping Monitor uvedl, že zatímco v roce 2007 biopotraviny nakupovalo 33 procent zákazníků, tak předloni jejich podíl klesl na 30 procent a loni na 28 procent.

Zemědělci jdou sami proti sobě, tvrdí řetězce

Zákon o významné tržní síle je podle svazu obchodů populistický, nadbytečný a škodí většině účastníků dodavatelského řetězce. Obchodníci odmítají jako populistické a klamavé protesty zemědělců, které farmáři chystají v březnu před hypermarkety kvůli údajně diskriminačním a vyděračským praktikám velkých řetězců. Dodavatelé masa a mléčných výrobků si stěžují, že jsou nuceni hypermarketům prodávat své produkty za ztrátové ceny. A pokud se postaví proti a nesleví dodavatelské ceny například o tzv. regálné, jednoduše si v marketech „neškrtnou“.

Rakouská mlékárna vyzvala spotřebitele, aby teď nejedli její sýry

Rakouská mlékárna Prolactal vyzvala spotřebitele, aby kvůli podezření na možný obsah nebezpečné bakterie listérie nejedli její tvarůžky, které si už dřív koupili a mají je doma. Napsala to dnes agentura APA. Výrobky byly k dostání i v Česku. Případ sýrů, které by mohly obsahovat listérii, budí v Rakousku a Německu velkou pozornost. V Česku podle mlékárny prodával její tvarůžky a plísňový sýr pod značkou Reinhardshof řetězec Lidl. I ten vyzval zákazníky k tomu, aby tyto výrobky nejedli. Mohou je přinést do prodejny vrátit. V ČR a na Slovensku pak byl podle APA v obchodech k dostání také výrobek Bánovecké syrečky s paprikou či bez ní.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info