Na Vysočině hladoví dravci i sovy, kvůli sněhu nemohou lovit myši

Vysoká vrstva sněhu způsobuje problémy dravcům, nemohou lovit myši. Kvůli tomu hladoví tak, že mnozí ani po odchytu nejsou schopni přijímat potravu.

Podle ochránců přírody teď velmi hladoví draví ptáci a sovy, protože kvůli vysoké sněhové pokrývce už dlouhou dobu nemohou lovit myši. Stává se, že vysílení ptáci zalétávají k domům a někteří se nechají i odchytit. Na rozdíl od drobných ptačích druhů, které mohou najít pomoc u krmítek, se dravci a sovy v přírodě téměř nedají přikrmovat, protože jsou zvyklí si potravu ulovit.

Vysočina je pod sněhem od půlky ledna; hraboši žijí pod sněhovou pokrývkou a skoro nevylézají. "Poměrně často nás teď někdo upozorňuje na to, že je někde káně, které je na tom tak špatně, že se dá snadno chytit," uvedl Jiří Hladovec, vedoucí stanice ochrany fauny v Pavlově na Havlíčkobrodsku.

Některé ptáky nelze zachránit, protože jsou tak vyhladovělí, že už ani nepřijímají potravu. "Některá káňata se nakrmí, odpočinou si a dá se říci, že jsou v pořádku," dodal.

V pavlovské stanici přibylo od začátku roku 12 dravců a sov, kromě káňat to byla třeba poštolka s částečně omrzlým křídlem a sovy kalous ušatý a puštík obecný. "Kalousi se teď drží i u silnic, protože tam hledají potravu. Stane se i to, že přijdou k úrazu od auta," podotkl Hladovec. Ve stanici dravcům dávají mrtvé myši. "Když je dostanou až k zobáku, tak si je vezmou. Hodně vysílení ptáci se krmí po kouscích pinzetou," přiblížil Hladovec.

Vyšší úhyny ptáků pozorují také ochránci přírody na Pelhřimovsku a na Žďársku. "Je to hodně o sovách a dravcích, ale i o jiné zvěři, pokud není přikrmována," poznamenal Jaromír Čejka ze Správy CHKO Žďárské vrchy.

Pavlovští ochránci ale nepředpokládají, že by byl ohrožen výskyt některého z běžných druhů dravců a sov na Vysočině, protože na nedostatek potravy doplácejí hlavně slabší jedinci. "Určitě to nehrozí u takových druhů, jako je káně, kalous nebo puštík," doplnil František Kunc ze stanice. Zhoršit se ale může situace u velmi málo početných druhů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info