Bankovní úvěr na celou hodnotu půdy

Úvěry na nákup půdy s dotacemi úroků z nového programu Podpora nákupu půdy od Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) mohou získat zemědělci až do sta procent kupní ceny půdy od GE Money Bank. Podnikatelé v zemědělství mohou také nově využít libovolně stanovitelnou dobu splatnosti úvěru až do délky dvaceti let. Do 31. prosince 2012 se budou dotace poskytovat všem klientům bez rozdílu délky splatnosti. Informovala o tom mluvčí GE Money Bank Markéta Dvořáčková.

„Díky možnosti čerpat úvěr na celou hodnotu kupní ceny pozemku mohou zemědělci v GE Money Bank získat zdroje na nákup nestátní zemědělské půdy i bez vlastních finančních prostředků. Čerpaný úvěr jim navíc zlevní dotace úroků, které získají od PGRLF,“ říká Jiří Patera, ředitel oddělení úvěrových produktů pro firemní klienty. GE Money Bank má na trhu v oblasti počtu podaných žádostí o dotaci úroků k hypotečním úvěrům na nákup půdy prvenství. Více než polovina z celkového počtu žádostí podaných v roce 2009 na PGRLF totiž přišla z GE Money Bank, dodává Jiří Patera. V prosinci byl pro rok 2010 schválen nový program PGRLF Podpora nákupu půdy. Od začátku ledna tak mohou žadatelé získat u GE Money Bank úvěr na nákup půdy společně s dotací na úroky z úvěru podle nových pravidel programu. Zemědělci mají mimo jiné možnost využít podporu na nákup spoluvlastnických podílů na půdě, což program doposud neumožňoval. Klienti si v rámci nových pravidel programu mohou také libovolně stanovit dobu splatnosti úvěru. Termín pro podání žádostí o dotace je do 31. 12. 2010. Dotace budou poskytovány až do 31. 12. 2012 všem klientům, a to bez rozdílu délky splatnosti úvěrů.

Nejúspěšnějšími žadateli o dotace úroků jsou dlouhodobě právě klienti GE Money Bank. V rámci všech českých bank má GE Money Bank celkový podíl 51 procent na všech projednaných žádostech o podporu k hypotečním úvěrům na půdu. V případě, že zemědělec na nákup půdy zvolí hypoteční úvěr, poskytne mu GE Money Bank finanční prostředky na dobu až dvaceti let. Podmínky tohoto úvěru odpovídají podmínkám podpory Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) v rámci programu „Podpora nákupu půdy“. Zemědělci tak mají možnost získat zpět až pět procent z úrokové sazby, kterou na úvěru zaplatí.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info