První automat na mléko v Praze je v nákupním centru v Hostivaři

Praha má první automat na prodej mléka. V nákupním centru Park Hostivař jej dnes otevřela společnost Agro Jesenice u Prahy. Litr čerstvého nepasterizovaného plnotučného mléka z něj stojí 20 korun, za dalších pět korun si může zákazník z dalšího automatu koupit na mléko umělohmotnou láhev. Podobných přístrojů jsou v zemi již desítky, v hlavním městě však takovýto přístroj až dosud nebyl.

Po vhození mince automat načepuje do přinesené či na místě koupené láhve vychlazené mléko. Nápis na automatu upozorňuje kupující, že tepelně neupravené mléko je před konzumací potřeba převařit. Na tento fakt v pondělí v souvislosti s růstem počtu automatů v zemi upozornil hlavní hygienik Michael Vít. V Jihočeském kraji se totiž v uplynulých dnech objevil zvýšený výskyt průjmových onemocnění, která mohlo způsobit právě tepelně neupravené mléko z automatu.

Zájem o mléčné automaty, které se v Česku ve větší míře začaly objevovat loni na podzim, je poměrně velký. Přímý prodej je pro zemědělce ekonomicky mnohem výhodnější. V automatech litr mléka prodávají za 15 i více korun, zatímco od mlékárny by za něj dostali v průměru mezi šesti a sedmi korunami, což podle nich nepokrývá ani výrobní náklady.

Prvotní myšlenku umísťovat přístroje přímo na dvoře svých hospodářství zemědělci postupně opustili. Namísto toho umísťují automaty do center měst, na nádraží, do blízkosti supermarketů či do prodejen patřících samotným zemědělským podnikům, kde mají mnohem větší možnosti odbytu, než mimo město.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info