Drzý sen

Vyjednávání o další budoucnosti Společné zemědělské politiky začalo. Budoucnost zemědělců je zase v rukách politiků. Diplomacie zpracovává stanoviska a pozice. Tisíce frází a zbytečných slov zaplňuje papíry. Spousty funkcionářů se sjíždí na prázdná jednání. Ministři zemědělství jednají s vážnou tváří v budovách bez oken, aby pak přijeli oznámit do své země, že zase vyhráli. Každý vyhraje, protože mu nic jiného nezbude. To je rozběhlá mašina evropských zemědělských dotací.

Cíl je jediný. Peníze. Peníze v jakékoliv podobě a za cokoliv, co bude vypadat jako dobrý počin ve jménu občanů a pro občany. Hlavně, ale pro své kapsy. Nástroj je strach. Strach z neobdělané půdy, strach ze ztráty zaměstnání, strach z nedostatku potravin, strach ze sněhu, z deště, ze zimy a z tepla. To všechno jsou nástroje dobré k tomu, jak získat peníze, jak získat dotace, jak urvat trochu z balíku přerozdělovaných peněz.

Drzý sen – společná zemědělská politika skončila v roce 2013:

Jednání o budoucnosti zkrachovala. Ministři zemědělství se rozhodli při společném obědě zrušit Společnou zemědělskou politiku a zakázat dotace do zemědělství. 45 miliard Eur zůstane v kapsách daňových poplatníků.

Následky v České republice jsou tragické:

Všichni zaměstnanci SZIF jdou na pracovní úřad, jenom najatá ostraha hlídá prázdný dům, který si vyhlídla skupina squatterů. Ministerstvo zemědělství pronajímá dvě patra budovy na Těšnově. Tisíce fundovaných dotačních poradců v regionech ztrácí půdu pod nohama. Kontrolní úřady znovu kontrolují jen dodržování zákonů. Profesní organizace zemědělců se věnují podpoře podnikání svých členů.

Prudce klesla cena půdy a nájmů. Prudce klesají ceny zemědělských strojů, osiv, chemických látek, hnojiv. Zlevňují potraviny. Ceny komodit se dostávají do relace se světovým trhem. Banky zlevňují úvěry pro zemědělce. Stavební firmy staví za polovinu. Stát si u farmářů objednává služby, ze které platí a které považuje za důležité.

Na opuštěné půdě, nevhodné pro hospodaření se usazuje množství vzácných druhů živočichů a vznikají nové přírodní lokality...

Ing. Michal Pospíšil, zahraniční tajemník ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info