Zemědělský svaz: Víc než protesty teď pomohou jednání se státem

Zemědělský svaz ČR vyzval farmáře, aby se neúčastnili březnových protestních akcí před supermarkety. Vedení svazu teď dává přednost vyjednávání s představiteli státu a úřadů, které se mimo jiné týká i kontrol cen v obchodech. Na jednání svazu ve Větrném Jeníkově to řekl předseda této organizace Miroslav Jirovský. České zemědělství podle odhadu svazu skončilo loni ve ztrátě, a to poprvé od vstupu země do EU. Způsobil to především výrazný pokles výkupních cen u zemědělské produkce.

Protesty před supermarkety v krajských městech a před Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v Brně již ohlásil na polovinu března Krizový štáb zemědělců Pardubického kraje. Zástupci štábu uvedli, že protesty mají upozornit na neutěšený stav oboru a nevýhodné podmínky, které obchodní řetězce určují dodavatelům. Jirovský řekl, že vedení Zemědělského svazu nemá problém podpořit jejich požadavky. „Ale já si myslím, že pokud se dají vyjednat věci, které jsou důležité, není potřeba hovořit o protestních akcích,“ dodal.

Podle Jirovského vedou zástupci agrárních organizací jednání s vládou, ministerstvem financí i s ÚOHS, která se týkají i zavedení kontrol na podnákladové ceny v obchodních řetězcích. „Takové kontroly za poslední tři roky nebyly,“ řekl Jirovský. Podotkl, že od února také platí zákon o významné tržní síle. Zemědělci vyjednávají i o dalším posílení dotací pro zemědělce z vlastních zdrojů ministerstva zemědělství.

Zemědělcům z Pardubicka vadí loňský propad cen mléka i to, že řetězce diktují dodavatelům podmínky, které jsou pro ně nevýhodné. Často musejí prodávat výrobky pod cenou, pokud si chtějí smlouvy se supermarkety udržet. Upozorňují také na to, že řada potravin se do Česka dováží, například za loňské poslední čtvrtletí byla dovezena až pětina sýrů. Ředitelka Agrární komory v Pardubicích Jarmila Vlasáková minulý týden řekla, že demonstrace podporují až dvě třetiny zemědělských podniků i soukromě hospodařící farmáři.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info