Souhrn událostí uplynulého dne – 23. 2. 2010

Státní veterinární správa prověří mléčné farmy

Státní veterinární správa ČR obdržela informace a upozornění hlavního hygienika na hlášená průjmová onemocnění způsobená kampylobacterem v možné souvislosti s konzumací syrového tepelně neošetřeného mléka. Ve čtyřech kampaních (jaro, léto, podzim, zima) prověří orgány státního veterinárního dozoru vybrané mléčné farmy na celém území ČR. Státní veterinární správa ČR samozřejmě na základě platných předpisů kontroluje chovatele a producenty surovin a potravin živočišného původu, a to podle plánu kontrol. Hlavním hlediskem je zdravotní nezávadnost produkce a ochrana zdraví lidí.

Počet ekologických zemědělců již dosahuje čísla 3 000

Z aktuálních statistických údajů vyplývá, že počet ekologických zemědělců rapidně narůstá. K 31.12. 2009 jich hospodařilo již 2 689 a to na výměře téměř 400 000 ha, což představuje podíl 9,38% z celkové výměry zemědělské půdy. Stabilně se zvyšuje výměra orné půdy, zvyšuje se výměra vinic a sadů v ekologickém zemědělství, do režimu ekologického zemědělství se dostaly první chmelnice. Počet ekofarem se zvýšil za rok 2009 o 50%, počet výrobců biopotravin již přesáhl 500 provozoven. Hlavním důvodem nárůstu je stabilní státní podpora v této oblasti.

První automat na mléko v Praze je v nákupním centru v Hostivaři

Praha má první automat na prodej mléka. V nákupním centru Park Hostivař jej dnes otevřela společnost Agro Jesenice u Prahy. Litr čerstvého nepasterizovaného plnotučného mléka z něj stojí 20 korun, za dalších pět korun si může zákazník z dalšího automatu koupit na mléko umělohmotnou láhev. Podobných přístrojů jsou v zemi již desítky, v hlavním městě však takovýto přístroj až dosud nebyl. Po vhození mince automat načepuje do přinesené či na místě koupené láhve vychlazené mléko. Nápis na automatu upozorňuje kupující, že tepelně neupravené mléko je před konzumací potřeba převařit.

Pěstování brambor asi mírně klesne kvůli loňské ztrátové sklizni

Pěstování brambor v Česku se asi opět o něco sníží, protože na loňské úrodě zemědělci nevydělali. Farmářská cena se držela nízko od podzimní sklizně a za kilogram nejlepších konzumních brambor teď pěstitelé dostávají asi tři Kč, nejméně za poslední léta. Ústřední bramborářský svaz ČR proto očekává, že bude pokračovat trend mírného snižování osázených ploch, řekl ČTK po dnešní valné hromadě svazu tajemník Josef Králíček. Rozloha bramborových polí v Česku se od konce devadesátých let snížila 2,5násobně na loňských 28.700 hektarů. Přibližně třetina brambor se pěstuje na Vysočině.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info