Myši zase nezmrzly

O tom, že myši ani hraboši pod sněhem neutrpěli, se mohli občas přesvědčit i sáňkaři, když mezi nimi dezorientovaný hlodavec těkal hledaje cestu zpět pod bílou peřinu.

Až sníh sejde a obnaží se cestičky myší i místa, kde okusovaly rašící vegetaci, nastane čas na jejich případné hubení. Ve volné přírodě mají hlodavci zajisté své místo, nikoli ale v zemědělských hospodářstvích, skladech, sýpkách, stozích, výrobnách krmiv či v domácnostech. Nejen, že „ujídají“, ale mohou přenášet celou řadou onemocnění, například leptospirózu, salmonelózu či tularémii. Při hubení je nutné postupovat uvážlivě, přečíst si na jedu informace a doporučení výrobce, použít ochranné pomůcky a v případě zdravotních problémů vyhledat lékaře. Vždy zajistit, aby se k návnadám nedostala domácí zvířata, drůbež, psi, kočky, ale i děti! Místa kladení onačit. Nejlépe ale je, pokud nejde o domácnost, spolehnout se na službu odborné oprávněné deratizační firmy.

To se týká hubení myší i potkanů v zemědělských hospodářstvích, popřípadě i ve zpracovatelských podnicích.

A na polích? Lze doporučit umístit zde bidla ve tvaru „T“, na kterých na hlodavce budou radostně číhat káňata.

Určitě je dobré připomenout, že jedu lze využít jedině k hubení synantropních hlodavců, a to za použití schválených přípravků a při dodržení daných podmínek, v žádném případě k trávení údajné škodné či ptáků. To je trestný čin!

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info