Češi do sebe lijí sladké nápoje skoro nejvíc z celé EU

Češi a Slováci patří v Evropské unii k národům, které si dopřávají denně nejvíc sladké nápoje, jako je například limonáda či kola. ČR a Slovensko řadí společně na třetí místo za Bulharsko a Kypr, ukazují výsledky průzkumu Eurobarometr.

Na dotaz, zda si dávají některý ze sladkých nápojů často, odpovědělo kladně 31 procent Čechů a Slováků, 32 procent Kypřanů, 40 procent Bulharů, avšak v průměru jen 19 procent Evropanů.

V minulých dnech psaly Lidové noviny o tom, jak zažívá velký návrat tradiční sladká limonáda malinovka. „Zájem je velký (...) Má dobrou chuť," pochvaloval si v listě majitel motorestu ve středočeské Církvici. Na oblibu limonádových nápojů sází i Vinea, která se do Česka tento měsíc vrací ze Slovenska.

Češi navíc patří ke "špičkám" v sedmadvacetičlenné Evropské unii i v tom, jak často během dne jedí či pijí. Zatímco průměr v EU činí něco málo přes pětkrát, tak v Nizozemsku, v Česku a na Maltě je to podle dat Eurobarometru více než sedmkrát a v Dánsku dokonce více než osmkrát denně. Otázky Eurobarometru byly součástí širšího průzkumu o zubní péči Evropanů. Jeho výsledky ukázaly, že Evropané v průměru v posledních 12 měsících navštívili zubaře 2,2krát.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info