Souhrn událostí uplynulého dne – 24. 2. 2010

Zemědělský svaz: Víc než protesty teď pomohou jednání se státem

Zemědělský svaz ČR vyzval farmáře, aby se neúčastnili březnových protestních akcí před supermarkety. Vedení svazu teď dává přednost vyjednávání s představiteli státu a úřadů, které se mimo jiné týká i kontrol cen v obchodech. Na jednání svazu ve Větrném Jeníkově to řekl předseda této organizace Miroslav Jirovský. České zemědělství podle odhadu svazu skončilo loni ve ztrátě, a to poprvé od vstupu země do EU. Způsobil to především výrazný pokles výkupních cen u zemědělské produkce.

Plocha osetá GMO v EU loni klesla o 12 procent

Plocha osetá geneticky modifikovanými plodinami (GMO) v zemích Evropské unie loni klesla o 12 procent na 94.750 hektarů. K celkovému poklesu výrazně přispělo rozhodnutí Německa zakázat pěstování geneticky modifikované kukuřice. Nižší byla osetá plocha i v České republice a na Slovensku. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila mezinárodní organizace pro zemědělské biotechnologie ISAAA. Jedinou GMO plodinou, která se v EU pěstuje, je kukuřice odolná proti zavíječi MON 810, známá také jako Bt-kukuřice, vyvinutá americkou společností Monsanto.

O biopotravinu roku usiluje 39 výrobků, kvůli krizi méně než loni

O titul Česká biopotravina roku letos usiluje 39 výrobků od 18 firem. Loni se jich do soutěže přihlásilo 52. Zájem o soutěž není nižší, výrobci pouze uvedli na trh méně novinek, kvůli krizi se zřejmě báli více investovat, řekl dnes ČTK organizátor akce Tom Václavík. Výrobky soutěží v šesti kategoriích. Porota je hodnotila již v únoru, výsledky ale zveřejní až 8. dubna na konferenci Bio Summit v Praze. Tradičně největší zájem je o kategorii mlýnské a pekárenské výrobky, kde se letos utkalo deset výrobků. O tři méně měla kategorie mléko a mléčné výrobky, o čtyři pak kategorie maso a masné výrobky.

Češi do sebe lijí sladké nápoje skoro nejvíc z celé EU

Češi a Slováci patří v Evropské unii k národům, které si dopřávají denně nejvíc sladké nápoje, jako je například limonáda či kola. ČR a Slovensko řadí společně na třetí místo za Bulharsko a Kypr, ukazují výsledky průzkumu Eurobarometr. Na dotaz, zda si dávají některý ze sladkých nápojů často, odpovědělo kladně 31 procent Čechů a Slováků, 32 procent Kypřanů, 40 procent Bulharů, avšak v průměru jen 19 procent Evropanů. V minulých dnech psaly Lidové noviny o tom, jak zažívá velký návrat tradiční sladká limonáda malinovka. „Zájem je velký (...) Má dobrou chuť."

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info