Novela zákona o ochraně ovzduší šla opět k ledu

Výsledkem současných politických tahanic jsou mimo jiné nepříznivé dopady pro celou naši společnost. Pro zemědělce navíc k tomu přichází špatná zpráva. „Novela zákona o ochraně ovzduší se nevešla mezi priority vlády a politických stran, o kterých v minulém týdnu jednal premiér Fischer se šéfy parlamentních stran.

Bylo tomu ve spojitosti s konkrétní činností Poslanecké sněmovny v nejbližším období. Agrární komoře to ve středu potvrdili poslanci ze zemědělského výboru,“ uvedl prezident AKČR Jan Veleba.

„Novela zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší, přitom měla přinést dnes již dlouho očekávanou změnu v navýšení limitů pro přimíchávání biosložek do fosilních paliv a to ze 4,5 % na 6,3 % objemových u motorové nafty a ze 3,5 % na 4,5 % objemových u motorového benzinu s termínem od 1. dubna 2010. Pomineme-li nyní významné přínosy pro ochranu ovzduší, ke kterým se Česká republika mimo jiné zavázala v rámci národní a unijní legislativy, měla novela zajistit také možnost dalšího odbytu zemědělské produkce na nepotravinářské využití v objemu sklizní ze zhruba 10.000 ha cukrovky, nebo 21.000 ha obilovin a 150.000 ha řepky. Tedy objemu, který je v celkovém nápočtu stále významnější a vytvářející vhodnou alternativu k současným propastně nízkým cenám prakticky všech základních komodit,“ vysvětlil nesmírný význam a dopady novely do zemědělství Veleba.

Ochrana ovzduší se zdá být pod dojmem skutků vlády jen jakousi hrou slov a samotní zemědělci se tak stávají rukojmími rostoucího předvolebního napětí mezi politickými stranami. Ty stále výrazněji upřednostňují populisticky významnější témata, s co nejširším a viditelným dopadem. A to i přesto, že v mnoha případech lze po volbách očekávat revizi slibů a ekonomika s ekologií v tom sehraje svou velmi významnou roli .

Projednávání novely přitom již bylo poslanci jednou pozastaveno. V prosinci totiž došlo k zamítnutí možnosti odsouhlasit novelu již v prvním čtení Poslanecké sněmovny a místo toho ji přenesli k projednání v Zemědělském výboru a ve Výboru pro životní prostředí. Oba výbory ji následně daly podporu.“Chci jen upozornit v těchto souvislostech na to, že se tak navíc děje v situaci, kdy propad HDP v zemědělství za uplynulého tři čtvrtě roku činí 22,8%“ uzavřel Veleba.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info