Lesy ČR dostaly za dančí oboru Radějov pokutu

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělila podniku Lesy ČR pokutu 350.000 korun za devastaci přírody v dančí oboře u Radějova na Hodonínsku v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Bílé Karpaty.

ČTK to ve čtvrtek řekla mluvčí inspekce Ivana Awwadová. Podnik podle ní nezajistil ochranu tamního vzácného porostu před zvěří.

Dančí obora je majetkem Lesů ČR, hospodaří v ní ale bývalý majitel potravinářského podniku Hamé Babice Leoš Novotný. Podle ochranářů v ní nechal přemnožit zvěř. Ředitelka inspekce Eva Tylová k tomu před časem uvedla, že daňci způsobili na přírodě nenapravitelné škody a "sežrali celé bylinné patro biotopu".

Lesy ČR sice učinily opatření na zlepšení situace, podle inspekce byla ale nedostatečná. Pokuta je již pravomocná."Vzhledem k tomu, že tlak na radikální snížení počtu spárkaté zvěře v oboře ze strany Lesů ČR na pronajímatele honitby byl dle názoru ČIŽP velmi malý, tak zodpovědnost za tyto škody musí nést také vlastník lesa," uvedl ředitel brněnského inspektorátu ČIŽP Jindřich Mikeš. Podnik od ní dostal pokyny, jak situaci řešit.

Přemnožení zvěře v oboře se zjistilo loni v lednu při jejím sčítání. Bylo v ní 1258 daňků, přičemž povolen by chov jen 490 kusů této zvěře. U sčítání se ukázalo, že je přemnožena i srnčí a černá zvěř, i když v podstatně menší míře než daňci.

V sobotu proběhne sčítání zvěře

Novotný ČTK řekl, že stavy zvěře sníží. Již tuto sobotu se v oboře uskuteční její sčítání. Pozváni jsou starostové okolních obcí a měst, poslanci, odborníci na myslivost a chov zvěře nebo zástupci kanceláře ombudsmana. Výsledky sčítání by měly být známy již v sobotu večer.

V souvislosti s poměry v oboře je vedeno hned několik správních řízení. Správa CHKO Bílé Karpaty požaduje převod těchto pozemků z Lesů ČR na Agenturu ochrany přírody a krajiny. V plánu dlouhodobé péče počítá se zrušením obory. To navrhuje také zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. Podle ní obora již od roku 2003 po právní stránce neexistuje. Žádá proto její úplné zrušení, a to do jara 2011. Novotný s tím nesouhlasí.

Spor o oboru se netýká pouze přemnožené zvěře, devastace přírody a pře o budoucnost obory, ale i konfliktu o tamní pozemky. Ministerstvo zemědělství před časem rozhodlo, že je převede na Novotného, který za to státu poskytne jiné parcely. S tím ale někteří nesouhlasí. Seitlová upozorňuje na to, že zákon provozování obory v chráněné krajinné oblasti neumožňuje.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info