Z hroznů, které čtyři měsíce sesychaly,vyrábí vinaři slámové víno

Jihomoravští vinaři se v těchto dnech připravují na výrobu slámového vína. Tato gurmánská specialita s vysokým obsahem cukru vzniká lisováním hroznů, které po dobu zhruba čtyř měsíců od sklizně ležely na slámě nebo byly zavěšeny na čerstvém vzduchu. Kuličky hroznů za tu dobu seschnou natolik, že z nich vinaři získají jen třetinu obvyklého množství šťávy. Jejich cukernatost se naopak téměř zdvojnásobí. "Z asi 450 kilogramů hroznů odrůdy Ryzlink rýnský vyrobíme odhadem tak 50 litrů slámového vína. Při sklizni měly hrozny cukernatost 21,5 stupně, nyní mají kolem 35 stupňů."

Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info