Nová odrůda rýže odolává chladu

Nečekaně chladné počasí vede v Jižní Koreji a Číně k drastickým ztrátám na výnosech, podobně jako tomu bylo v prosinci 2009 v indické oblasti Orissa a ve Vietnamu v únoru 2008. Protože zvyšování výnosů rýže nedrží krok s nárůstem obyvatelstva, měla by sklizeň zajistit odrůda rýže tolerantní vůči chladu. Tak by mohly být pro pěstování rýže využity i ty pěstitelské oblasti, které byly dosud považovány jen za podmíněně vhodné.

Rýže je základní potravinou pro více než polovinu lidstva a podílí se na celkové výživě obyvatelstva Asie zhruba 80 procenty. Přibližně 90 % světové produkce rýže pochází od malých pěstitelů. Největším producentem rýže na světě je Čína.

Pokud jsou rostliny rýže příliš dlouho vystaveny nízkým teplotám, netvoří fertilní pyl a tudíž ani žádná zrna. Vědeckému týmu Mezinárodního výzkumného institutu rýže (IRRI) na Filipínách se nyní podařilo identifikovat geny pro toleranci vůči chladu. Po cíleném křížení různých odrůd vznikla nová varianta, která může nástup nízkých teplot přečkat bez poškození. Tato nová varianta se již intenzivně testuje v Jižní Koreji a Bangladéši.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info