Mléko z automatu je šlágr, převařuje ho málokdo

Mléčné automaty u olomouckého Senima se nezastaví. Čerstvé mléko svačí studenti nedalekého gymnázia, sjíždějí se pro ně lidé z celé Olomouce, ale i okolních obcí. Během měsíce se z něj stal šlágr.

I když nápisy na zařízení, veterinární správa i epidemiologové doporučují převařovat, z pěti Olomouckým deníkem oslovených nakupujících ve středu všichni přiznali, že mléko pijí tak, jak jim nejvíce chutná – syrové. V Olomouckém kraji zatím epidemiologové neevidují žádný případ infekčního onemocnění v souvislosti s konzumací syrového mléka z automatu.

„Jezdím sem jednou týdně. Dětem totiž čerstvé mléko velmi chutná. Už nechtějí jiné,“ popisovala Šárka Šolcová z Dolan. „Jestli ho převařuji? Jen ohřeji v mikrovlnce, aby ho neměly studené. Žádné problémy z mléka nemáme. Naopak,“ uvedla. Stejně tak šedesátiletá důchodkyně z Olomouce mléko nepřevařuje. „Já ani manžel žádné problémy nemáme. Dcera si ho z Olomouce vozí do Brna. Všem nám moc chutná. Je to něco jiného,“ sdělila důchodkyně. Ani další zákazníci, kteří kolem desáté hodiny přišli pro mléko, přiznali, že neberou vážně upozornění na automatu a mléko nepřevařují.

Na výsledky rozborů se čeká

Čerstvé mléko už přes měsíc zpestřuje svačiny studentům nedalekého Slovanského gymnázia. „Nejen jim, ale i pedagogům. Nikdo žádný zdravotní problém neměl,“ uvedl ředitel gymnázia Radim Slouka s tím, že zřízení mléčných automatů přivítal. „Vnímáme i to, že můžeme pomoci našim zemědělcům,“ poznamenal. Studenty škola neupozorňovala, aby mléko převařili. „Pokud si ho zakoupí cestou do školy, je to věcí rodičů. My nemáme žádnou negativní zprávu o případném zdravotním problému způsobeném čerstvým mlékem, takže nebyl důvod k takovému upozornění. Zatím máme spíše opačné ohlasy a zkušenosti,“ dodal.

Krajská veterinární správa v Olomouci nechala v těchto dnech odebrat vzorky mléka z automatů. Na výsledky rozborů zatím čeká. „Odběry byly provedeny na prodejních místech v celém kraji. Vyšetření trvá týden, pokud se zjistil problém, nahlásí jej okamžitě. Zatím takovou zprávu nemám,“ uvedl Pavel Moravec z Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj. Upozorňuje však, aby lidé mléko převařili. „Jde o syrové mléko. Stejně jako nejíme syrové maso, měli bychom upravit i toto mléko. Budeme jednat s provozovateli, aby nápisy na automatech byly ještě výraznější,“ sdělil. Prodej čerstvě nadojeného mléka mimo farmy umožnila zemědělcům vyhláška z loňského roku.

Riziko je, ale je to na zodpovědnosti každého

Co lidem hrozí? Například kampylobakterióza. Jejím hlavním zdrojem je ovšem syrové drůbeží maso. „V současné době byla konzumace nepřevařeného mléka z automatu zjištěna v anamnéze u cca 71 osob v Jihočeském kraji, kteří onemocněli kampylobakteri­ózou,“ varoval hlavní hygienik Michael Vít. Proto by podle něj měli zákazníci dodržovat podmínky nařízení veterinární správou, při kterých je podle Víta dostatečně minimalizováno riziko infekčních onemocnění. Vyšetření vzorků z deseti automatů na mléko v tomto regionu bylo ve všech případech v normě. Podle tamní veterinární správy je přičítání infekčnímu průjmového onemocnění konzumaci mléka z automatů neoprávněné.

V Olomouckém kraji sledují případy infekčních onemocnění a možnou spojitost s čerstvě nadojeným mlékem z automatu zhruba měsíc. „Cíleně u těchto případů zjišťujeme, zda lidé pili syrové mléko z automatu. Doteď jsme nepřišli na souvislost u žádného případu, ani nemáme v kraji zvýšený výskyt těchto onemocnění,“ uvedla vedoucí protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice v Olomouci Martina Kundschofská. „Riziko u tohoto mléka je, protože nedochází k vybití těchto bakterií a virů při pasterizaci. Ale vezměte si naše babičky takové mléko pily a byly zdravé. Je to na posouzení a zodpovědnosti každého, kdo si syrové mléko koupí,“ dodala.

Zemědělci: mléko je bezpečné

Zájem o čerstvě nadojené mléko z automatů těší zemědělce, kteří do zařízení denně dodávají část produkce. Zemědělské družstvo Senice na Hané, které má v Olomouci dvě prodejní místa na syrové mléko, již uvažuje, že nabídku rozšíří o další automaty. Podle předsedy družstva Jaroslava Navrátila je mléko už v kravínech podrobeno každodenní kontrole a z hlediska infekční nákazy je bezpečné. Někomu podle něj může způsobit střevní problém jen to, že je mléko dodávané do olomouckých automatů tučnější.

V Česku se objevily případy, u kterých se dává do spojitosti infekční onemocnění a mléko z automatu. Je mléko z vašich automatů bezpečné?

Mléko pravidelně kontrolujeme. Denně. Další kontroly provádí veterinární správa. Pokud zjistíme sebemenší podezření na to, že je dojnice nemocná, mléko do mlékárny či automatu neodejde. Stejně tak u antibiotik musíme dodržovat ochranné lhůty. Mléko je zabezpečeno.

Případy průjmových onemocnění?

Jsme zvyklí pít pasterizované mléko. Pokud někdo vypije litr syrového mléka obsahujícího živé organizmy, může mít problémy. Třeba už jen proto, že to naše má přes čtyři procenta tuku, což je více než u plnotučného mléka na trhu. Pokud už se lidé rozhodnou pít mléko bez převaření, měli by nejprve po troškách. Vliv hraje i to, že je studené. Ani to nemusí někomu udělat dobře – je to stejné jako kdyby vypil naráz velké množství jiné studené tekutiny.

Vzhledem k podílu povoleného přímého prodeje podle takzvaných mléčných kvót, nemůže sehrát prodej z automatů nějak významnou roli na celostátním trhu co do ceny či odbytu. Přesto jste konkurencí a obliba mléka z automatu může být trnem v oku…

Konkurenční boj je konkurenční boj. Lidi mléko z automatu oslovilo, ale doma stejně budou mít po ruce krabici s mlékem. Nabízíme něco navíc. Je pravda, že někomu se to nemusí líbit.

Uvažujete o rozšíření prodeje?

Ano. Počítáme s tím. V Olomouci plánujeme další místa.

A expanze dále?

Zůstaneme v Olomouci. S dodávkami dále by narůstaly náklady spojené s dopravou. Pořád se jedná o jakési zpestření nabídky.

Automaty na mléko jsou jednou z možností, jak zmírnit krizi kolem nízkých výkopních cen mléka. Jaká je ale návratnost investice do tohoto způsobu přímého prodeje? Už se vám automaty zaplatily?

Kdepak. Návratnost je spočítána na dva a půl až tři roky.

S rostoucími teplotami v létě mohou nastat problémy. Hospodyňky ho mohou donést zkažené. Uvažujete o nějakém opatření, jak tomu předejít?

Řešíme to a uvažujeme o speciálních taškách, které by udržely teplotu mléka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info