Antimonopolní úřad pozastavil obří tendr Lesů za 16 miliard

Lesy ČR budou muset vysvětlovat podmínky obřího tendru na prodej dřeva a lesních prací antimonopolnímu úřadu. Ten zakázku za 16 miliard pozastavil. Tendr kritizují a žádají jeho změnu či zastavení lesnické organizace, některé politické strany a ekologové.

Lesy ČR vyhlásily tendr začátkem února. Krátce poté však musely měnit jeho pravidla kvůli nátlaku menších firem. Těm vadilo, že by se k vítězům soutěže dostalo všechno dřevo. Podle nových podmínek bude deset procent dřeva obchodováno na veřejných trzích. (více čtěte zde)

Důvody pozastavení tendru Lesy nekomentovaly. "Sdělení úřadu o vydání předběžného opatření jsme obdrželi 26. února. Lesy ČR rozhodnutí ÚOHS respektují," řekl mluvčí firmy Zbyněk Boublík.

Smlouvy s vítězi tendru mají být podepsány do konce roku. Pokud se to nestihne, mohlo by to podle podniku zbrzdit práce v lesích a omezit dodávky dříví. Smlouvy s firmami, které nyní ve státních lesích dřevo těží a prodávají, končí letos v prosinci.

Podnik věří, že po podání vysvětlení antimonopolním úředníkům bude soutěž pokračovat. Žádné pochybení v zadání tendru prý nevidí. O principech řízení se podle Boublíka navíc vedla otevřená diskuse se všemi zainteresovanými stranami včetně ÚOHS.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info