Souhrn událostí uplynulého dne – 1.3. 2010

Radim Zika zůstáváředitelem Pozemkového fondu

Vláda na svém dnešním zasedání jmenovala ředitele Pozemkového fondu České republiky. Ke jmenování došlo z důvodů reformy řízení Pozemkového fondu, které se změnilo novelou zákona o Pozemkovém fondu z kolektivního na individuální.

Antimonopolníúřad pozastavil obří tendr Lesů za 16 miliard

Lesy ČR budou muset vysvětlovat podmínky obřího tendru na prodej dřeva a lesních prací antimonopolnímu úřadu. Ten zakázku za 16 miliard pozastavil. Tendr kritizují a žádají jeho změnu či zastavení lesnické organizace, některé politické strany a ekologové. Lesy ČR vyhlásily tendr začátkem února. Krátce poté však musely měnit jeho pravidla kvůli nátlaku menších firem. Těm vadilo, že by se k vítězům soutěže dostalo všechno dřevo. Podle nových podmínek bude deset procent dřeva obchodováno na veřejných trzích.

Farmáři z Olomouckého kraje snížili o téměř 23 pct stavy prasat

Farmáři z Olomouckého kraje nadále redukují stavy prasat. Na konci loňského roku jich zemědělské podniky z regionu chovaly 126.865, meziročně o téměř 23 procent méně. Počet prasat se meziročně snížil v celém Česku, klesl o 10,4 procenta na 1,9 milionu kusů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ke snížení stavů prasat přistoupili podle statistiků farmáři ze všech krajů s výjimkou Libereckého a Moravskoslezského. Redukce souvisí podle odborníků s tím, že výroba vepřového je nerentabilní.

Ovocnáři chystají v Holovousích výzkumný institut za 770 mil. Kč

Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský chce v Holovousích na Jičínsku vybudovat na zelené louce nový areál výzkumného institutu v hodnotě asi 770 milionů korun včetně daně z přidané hodnoty. Peníze chce získat z evropské dotace, o níž již požádal. Nyní ústav sídlí v pronajatém areálu holovouského zámku a možnosti jeho rozvoje jsou proto velmi omezené. ČTK to řekl ředitel holovouského ústavu Václav Ludvík.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info