Veletrh potravin začíná, Invex končí

Kdo uplete nejvíce pletýnek? A jak chutná zmrzlina s příchutí kaktusu? To vše zjistí návštěvníci potravinářského veletrhu Salima, který začíná v úterý v Brně.

Tak jako loni, i letos bude veletrh pro širokou veřejnost přístupný až poslední den v pátek. „Veletrhy jsou hlavně pro odborníky, protože to vyžadují vystavovatelé. Ti chtějí na výstavě uzavírat smlouvy,“ sdělila ředitelka veletrhu Věra Menšíková. Dodala, že veletrhy pro veřejnost jsou už minulostí.

Ryby, káva, netradiční potraviny

Návštěvníci se však i poslední den veletrhu mohou těšit na zajímavé akce. „Od rána pro ně bude přichystaná ochutnávka sladkovodních ryb v pavilonu P. „I když jsou totiž Češi rybáři, tak jim sladkovodní ryby moc nechutnají. Kuchaři jim ukážou, jak z nich připravit lahůdky,“ vysvětlila Menšíková.

K dalším lákadlům patří i páteční finále mistrovství republiky v přípravě kávy nebo ochutnávka netradičních potravin. „Poprvé bude k vyzkoušení zmrzlina s příchutí zeleného kaktusu nebo džus z granátového jablka,“ upozornila mluvčí veletrhů Alena Křečková.

Veletrhy, které v úterý začínají zahrnují pět různých výstav. „Salima je potravinářský veletrh, Mbk je veletrh mlynářství, pekařství a cukrářství, Vinex nabídne vína, Inteco zařízení pro obchod či hotely a novinkou je veletrh Embax. Ten nabídne obalové technologie a obaly,“ uvedla Křečková.

Výstaviště snižuje ztrátu

Na veletrhy přijelo 929 firem a více než třetina jich je ze zahraničí. Oproti loňsku však vystavovatelů ubylo. „V roce 2009 k nám přijelo přes tisíc firem, ale současnému stavu se nemůžeme divit. Je logické, že v době krize zájem o veletrhy klesá, Salima je však stále patří k největším středoevropským potravinářským veletrhům,“ podotkla Menšíková.

I díky tomu, že mnoho firem na veletrhy stále jezdí vystavovat se firma Veletrhy Brno postupně dostává ze stopadesátimi­lionové ztráty, ve které koncem loňského roku skončila. „Už jsme na tom oproti našim výpočtům o třetinu lépe,“ uvedl v pondělí generální ředitel firmy Jiří Kuliš.

Invex končí

Nejen kvůli krizi, ale i kvůli tematické příbuznosti spojuje vedení Veletrhů Brno některé akce dohromady. „Letošní novinkou je spojení odborného Invexfora s Mezinárodním strojírenským veletrhem. „Rozhodli jsme se spojit tyto dvě akce, protože se obě konají na podzim a návštěvníci strojírenských veletrhů jsou stejní jako návštěvníci Invexfora,“ vysvětlil ředitel Invexfora Radek Malý. Invexforum je pozůstatek z kdysi největšího brněnského počítačového veletrhu Invex. Loni se z něj stala odborná konference Invexforum a letos ztrácí svou samostatnost. Invexforum mohou odborníci navštívit 14. a 15. září 2010.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info