Nový strašák automat

Lidi je třeba neustále něčím strašit, aby tolik neřešili situaci, která je třeba zrovna tíží, až trápí. To je stará moudrost. Na ni sází ti, co zrovna potřebují odstranit nějakou překážku, co jim stojí v cestě, anebo jednoduše závidí, že druhý úspěšně podniká a jim to až tak nejde.

Donedávna to byla prasečí chřipka, která klátila kolem skoro každého, na koho se hlavní hygienik Michael Vít podíval, až údajně sám prasečí chřipkou onemocněl a bez očkování, které by v jeho případě přišlo stejně pozdě, se z ní dostal sám, svou nezlomnou vůlí. Jen se ale otřásl a vzchopil z nejhoršího, varuje před dalším velkým nebezpečím, jímž jsou automaty na mléko. Z obrazovky zněl přesvědčivě jeho varovný hlas, jímž vyjmenoval snad všechny druhy baktérií a virů, které nás běžně obklopují a v nepřevařeném mléce přímo číhají, až si ho lokneme. Co se potom s námi bude dít, to ani raději nevyslovil.

Na mléko neodtučněné už nejsme zvyklí

Prozradím to ze své vlastní zkušenosti, kdy jsme při jedné novinářské cestě ve Švýcarsku večer popili neodtučněné mléko, baštili fondue z vysokotučných vynikajících švýcarských sýrů a navrch si ještě pochutnali na šlehačce s jahodami. Ráno jsme se jen ploužili k autobusu, jeden jak druhý. Noc byla vysilující a běhání na toalety vyžadovalo sportovního ducha. A to ještě v těchto mléčných výrobcích určitě nebyly kampylobakterie.

Neměli jsme s nimi problémy ani v dětství, kdy jsme denně pili studené mléko od místní mlékařky, které ráno vozili dva zemědělci v konvích a pochybuji, že to mléko bylo převařené. Z mléka jsme nikdy žádný průjem neměli a nikdo z nás také netrpěl osteoporózou, nedostatkem vitamínů a jmenovat lze dál. Stravovali jsme se zdravě a vcelku i prostě. A pokud vypukla v našem městečku průjmová onemocnění a samozřejmě se i v mém dětství taky vyskytovala, jednoduše okresní hygienik udělal potřebné rozbory a zjistilo se ohnisko a zdroj nákazy. Jednou to byla místní hospoda, kde se hygieně až tak nefandilo, podruhé závodní nebo školní jídelna. Stěry hygieniků a potřebné rozbory vydaly vždy jasné svědectví.

Veterináři se drží předpisu a převařování mléka

V případě automatů je zajímavé, kdo proti nim brojí a kdo před nimi varuje. Když pečlivě sledujete výstupy médií, vyjde najevo, že zástupce středně velké mlékárny varuje, aniž má důkazy, pak jeden novinář, jehož článek v několika mutacích se objevil hned na třech internetových stránkách, a pak už je tu varování veterinářů, které vychází zcela logicky ze směrnice EU, jíž nám novinářům podrobně na tiskové konferenci vysvětlil sám šéf Státní veterinární správy ČR Milan Malena. Uvedl, že EU prostě zakazuje konzum nepasterizovaného mléka, takzvaně se jeho kontrolní systém „sichruje“ před možnými výskyty určitých baktérií. Je to správné, protože každý občan už nejméně třicet let nic jiného nezná než pasterizované mléčné produkty a jeho organismus není takzvaně odolný a nedokáže se bránit sebemenším hrozbám moderní doby, což jsou různé kmeny baktérií, ale i plísní a virů.

V tisku se ale také denně objevují zprávy, kolik v kterém regionu zase v tom určitém týdnu přibylo automatů na mléko. A to už majitele menších mlékáren může i znepokojovat a tuto invazi začínají brát jako mor. V malém to nevadí, ale když automatů najednou přibývá jako hub po dešti a lidi si je pochvalují, je to přece na pováženou.

A tak si dejme pár faktických sdělení na závěr. Nejvíc průjmů se v poslední době objevilo na severu a na jihu Čech. Voda na mlýn těchto skupin, co nerady vidí automaty a varují před nimi. Co ale říkají hygienici, kteří hned vystartovali na kontroly, protože to jediné může vnést do případu světlo.

Nepodložená fáma

Jelikož střevní problémy se v největší míře vyskytly v minulých dnech na Českobudějovicku, nechme hovořit tamní hygieniky. „Podle mého soudu je to virová záležitost, která se opakuje každoročně. Pacientů s průjmovým onemocněním přibylo i v mé ordinaci, a to si u nás nepasterizované mléko nemají kde koupit,“ podotýká praktická lékařka Jitka Kohlová z Jihlavy.

Podezření, že právě konzumace mléka z automatů může být viníkem průjmových onemocnění, je neoprávněné i podle ředitele Krajské veterinární správy (KVS) Františka Kouby. „Je to nepodložená fáma,“ kategoricky odmítá podobná tvrzení. Poslední testy KVS ukazují, že tak prodávané mléko přináší jen minimální riziko. „Vyšetření vzorků z deseti automatů bylo ve všech případech v normě, prokázalo kampylobakterie pouze v jednom z nich, a to zdaleka ne v takovém množství, aby konzumace mléka mohla u zdravého člověka vyvolat průjem,“ argumentuje Kouba. Také podle hygieniků nelze v případě všech zaznamenaných zažívacích potíží ukázat na stejného původce.

„Na výskytu průjmových onemocnění se podílejí bakteriální i virové infekce,“ komentuje vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jitka Luňáčková.

A co Liberecký kraj, kde se také z obdobných důvodů běhalo na toalety, a to ve 42 zaznamenaných průjmových onemocnění. „Nemají žádnou souvislost s konzumací nepřevařeného mléka z mléčných automatů.,“ uvedla Jana Prattingerová z krajské hygienické stanice. Jasně tak vyvrátila spekulace, které se mezi lidmi v posledních týdnech šířily. „Standardně se u všech případů ptáme na konzumaci syrového mléka a ani v jednom z letošních případů se to nepotvrdilo. V tuto chvíli to tedy můžeme vyloučit, ale pochopitelně budeme situaci i nadále sledovat,“ konstatovala Prattingerová. A na čem se hygienici shodují? Onen strašák, s nímž vyrukoval v televizi i hlavní hygien Vít, bakterie Campylobacter Jejuni způsobující také průjmová onemocnění a v tomto případě by to bylo jejím přemnožením, se může nacházet třeba i na drůbežím mase. Zvýšený počet průjmů hygienici proto evidují v létě v čase grilování. O tom, že se má mléko z automatů raději tepelně upravit, informují nápisy přímo na automatech a je určitě dobře je respektovat. Platí totiž, že kdo toto mléko ochutná, byť v převařené podobě, má nesporně chuť i na další dávky zdravého a dobrého nápoje.

Eugenie Línková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info