Polsko předložilo návrh na odložení zákazu klecových chovů nosnic

Polský ministr zemědělství Sawicki se snaží zachovat možnost chovat nosnice v klecových systémech v EU až do konce roku 2016.

Polsko chce dosáhnout prodloužení konvenčního klecového chovu nosnic v Evropské unii až do konce roku 2016.

V EU vstoupí na začátku roku 2012 v platnost zákaz konvenčního klecového chovu nosnic a také chovu nosnic v klecích nevybavených hnízdem, hřadem a neposkytujícím ustájeným nosnicím minimální plochu o rozměru 750 cm2/1 kus.

Polský ministr zemědělství Marek Sawicki v předložené interpelaci argumentoval skutečností, že v celé EU je podle nových předpisů provozováno pouze 6,9 % chovů nosnic. V Polsku bylo v souladu se zásadami zakotvenými v nové směrnici transformováno teprve 99 z celkového počtu 591 podniků. Kromě toho navíc došlo k dalšímu zhoršení ekonomické situace těchto zemědělských podniků vlivem hospodářské krize, uvedl dále Sawicki. Ministr se ale obává, že v Radě zemědělských ministrů EU tento jeho návrh nezíská většinu. Několik členských států - mezi nimi Německo, Rakousko, Švédsko a Nizozemsko – vyjádřilo ještě před začátkem jednání zamítavé stanovisko. Zejména Německo, které již do začátku letošního roku úplně odstranilo všechny klecové chovy nosnic na svém území, nemá žádný zájem na udělení výjimky pro evropské producenty, kteří by tak snadno mohli domácím podnikům konkurovat.

Polen will Hühner-Käfighaltung bis 2016 verlängern

[2010-02-03], www.animal-health-online.de

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info