Hlavní hygienik chce mléko kontrolovat častěji

Automaty na mléko přímo od krav, které jsou i na Jindřichohradecku, už mají své stálé spokojené klienty, ale také kritiky.

Ti se obávají případných průjmových onemocnění. Producenty mléka nyní na popud hlavního hygienika čekají častější kontroly pracovníků státní veterinární správy než doposud.

„Bohužel informace, které zazněly před časem v televizi, že se v Českých Budějovicích nakazilo sedmdesát lidí pravděpodobně z mléka, nebyly ověřené. Pracovníci hygieny tam potvrdili u 23 lidí výskyt kampylobacteru, ale neprokázali, že je to z mléka. Původcem bakterie může být také kuřecí nebo vepřové maso a vejce,“ uvedl zástupce jindřichohradeckého střediska dodavatele automatů TOKO Lukáš Jirků.

Zemědělci podle jeho slov dodávají stejné mléko do automatů jako do mlékáren, kam odevzdávají vzorky a zpětně dostávají kompletní rozbory mléka. Pracovníci veterinární správy berou další vzorky mléka přímo u automatů a výsledky také dávají na vědomí dodavatelům mléka. Častější kontroly je prý nezaskočí.

Převařit mléko je nezbytné

„Lidé musí brát na zřetel, že je to syrové mléko. Měli by podle toho s ním nakládat, tedy je převařit, skladovat při 4 až 8°C, spotřebovat do tří dnů a zejména dbát na to, aby měli čisté lahve,“ vysvětlil Lukáš Jirků.

V současné době fungují mléčné automaty v Jindřichově Hradci dva a v Třeboni jeden. Další je v přípravách v Dačicích. „Dřív jsem si vozila mléko z Jindřichova Hradce a teď si ho už kupuji v Třeboni. Nepamatuji se, že by si někdo stěžoval, že by z něj měl průjem. Rozhodně je mnohem lepší než krabicové,“ řekla Petra z Třeboně.

Mléčné bary byly podle slov Lukáše Jirků v republice instalovány teprve vloni, kdy byla sjednocena legislativa. Dříve to nešlo kvůli velice přísným hygienickým a veterinárním nařízením. V Evropě fungují už kolem deseti let.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info