Vláda požádala sněmovnu o rychlé projednání "tabulí k rybníkům"

U míst, kde se koupou lidé ve volné přírodě, by se v budoucnosti měly objevit informační tabule s daty o znečištění vody. Povinnost informovat plavce o kvalitě vody ukládá provozovatelům koupališť novela zákona o ochraně veřejného zdraví, kterou vláda poslala v pondělí do sněmovny s žádostí o projednání ve zrychleném řízení, než se poslanci rozejdou před volbami. Česku totiž kvůli chybějícím cedulím hrozí sankce za nedodržení evropského práva.

Informační tabule mají být i v místech, kde se lidé často koupou v řece či rybníce bez toho, aby lokalita byla oficiálním koupalištěm. Za monitorování jakosti vody v těchto místech mají nést odpovědnost krajské hygienické stanice. Kde bude v koupací sezoně voda kontrolovaná, určí každým rokem k 31. březnu seznam sestavený ministerstvem zdravotnictví. Na základě seznamu pak krajské hygienické stanice rozhodnou, jak často má být voda zkoumána. Vycházet přitom budou z hustoty osídlení, infrastruktury, lokálního významu místa a opatření přijatých v místě na podporu koupání.

Informační tabule má podle návrhu obsahovat pouze informace o kvalitě vody, provozovatele koupališť přijde její pořízení a údržba podle autorů návrhu zhruba na 10.000 až 15.000 korun. Na místech ve volné přírodě vyhledávaných plavci zaplatí tabuli krajské úřady. Konkrétní požadavky na rozsah informací určí vyhláška navazující na novelu zákona.

Novela zároveň redukuje počet sledovaných ukazatelů jakosti koupacích vod ve volné přírodě, a to z 19 fyzikálně-chemických a mikrobiologických ukazatelů na čtyři.

Návrh předpisu nově výslovně uvádí povinnost kontroly jakosti vody v bazénech provozovaných zdravotnickým zařízením nebo ústavem sociální péče. Autoři předlohy uvádějí, že tato povinnost ale už byla v zákoně obsažena, protože režim kontroly byl součástí rozhodnutí příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví.

S odkazem na snížení byrokratické zátěže autoři novelu doplnili o vymezení požadavků na kvalitu vody léčebných bazénů nebo saun. Majitelé těchto zařízení by měli provádět kontrolu jakosti vody ve stejném režimu jako provozovatelé obdobných služeb. Nyní musejí provozovatelé léčebných bazénů a saun žádat o povolení.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info