Cukrovka ve stresu

Půda a povětrnostní podmínky ovlivňují nejen účinnost herbicidů na plevele, ale i na cukrovku. Podmínky, které jsou pro herbicidní účinek příznivé, mohou u cukrovky vést k více nebo méně intenzivnímu stresu a v extrémních případech dokonce i k jejímu poškození. Stres se projevuje např. v podobě listových nekróz, zesvětlání listů nebo vzpřímeného postavení listů. Příčiny mohou být následující:

Aplikace herbicidu při vysokých teplotách (přes 23 °C). Postřik v časných ranních hodinách nebo po západu slunce toto riziko snižuje. Při večerní aplikaci stoupající teplý vzduch způsobuje, že se kapičky tříští a nezasáhnou cílovou plochu.

Velmi nízké teploty. Rovněž navozují u cukrovky dlouhodobý stres. Důvod: Metabolická aktivita je redukována, takže cukrovka může účinnou látku odbourávat jen pomalu. Nepříznivě působí především aplikace triflusulfuron-methylu (Debut). Tato účinná látka by proto měla být aplikována jen do vzrostlejší cukrovky (ne ve fázi děložních listů).

Dlouhotrvající nebo silné přívalové deště. Ty vedou k tomu, že cukrovka velmi citlivě reaguje na herbicidy, protože je zbavena ochranné voskové vrstvy. Kromě toho cukrovka obzvlášť dobře přijímá účinné látky půdních herbicidů, čímž dochází k negativnímu ovlivnění jejího metabolismu. To platí i pro plevele a usnadňuje jejich likvidaci. Za takových podmínek by měly být aplikační dávky orientovány na spodní hranici citlivosti a mělo by se upustit od přídavku smáčedla na bázi oleje, popř. dávku u problémového zaplevelení zredukovat.

Problémy se snášenlivostí rostlin cukrovky se mohou podle okolností vyskytovat u chloridazonu. Pokud se tato účinná látka dostane v důsledku silných srážek do kořenové zóny mladé cukrovky, dochází především na lehkých a písčitých půdách nebo na stanovištích s degradovanou spraší k růstovým depresím.

Top Agrar, 2010, č. 2, s. 74

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info