Souhrn událostí uplynulého dne – 2. 3. 2010

Plochy ekozemědělství v EU se rozrostly na 7,8 milionu hektarů

V Evropské unii se v posledních letech výrazně rozšířily plochy obdělávané ekologickým zemědělstvím. V roce 2008 jich přibylo sedm procent na 7,8 milionu hektarů. Mezi roky 2005 až 2008 růst činil podle dnešních údajů Eurostatu v průměru za celou EU bez Rumunska a Bulharska téměř 21 procent. Navíc se všeobecně počítá s tím, že jejich výměra se bude zvětšovat i nadále. V Česku přibylo mezi roky 2005 až 2008 takřka 26 procent těchto ploch. V roce 2008 zde bylo ekologickým zemědělství obhospodařováno 320.000 hektarů.

Veletrh potravin začíná, Invex končí

Kdo uplete nejvíce pletýnek? A jak chutná zmrzlina s příchutí kaktusu? To vše zjistí návštěvníci potravinářského veletrhu Salima, který začíná v úterý v Brně. Tak jako loni, i letos bude veletrh pro širokou veřejnost přístupný až poslední den v pátek. „Veletrhy jsou hlavně pro odborníky, protože to vyžadují vystavovatelé. Ti chtějí na výstavě uzavírat smlouvy,“ sdělila ředitelka veletrhu Věra Menšíková. Dodala, že veletrhy pro veřejnost jsou už minulostí. Návštěvníci se však i poslední den veletrhu mohou těšit na zajímavé akce. „Od rána pro ně bude přichystaná ochutnávka sladkovodních ryb v pavilonu P.

SOCR: Z poklesu cen mléka profitovali jeho zpracovatelé

Z výrazného poklesu cen mléka, který mnohé tuzemské farmáře přivedl do existenčních potíží, neprofitovali obchodníci, ale zpracovatelé mléka. ČTK to dnes sdělil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka. Reagoval tak na zveřejněné výsledky kontrol Finančního ředitelství pro Hlavní město Prahu, podle kterých obchodní řetězce neporušovaly od ledna 2007 do konce května 2009 při prodeji mléčných výrobků zákon o cenách jejich prodejem za podnákladové ceny. "Ze statistik vycházejících z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že hlavní profit z poklesu cen mléka v minulých dvou letech neměly obchodní řetězce, jak konec konců uvádí zpráva o kontrole provedené MF, ale naopak zpracovatelé mléka."

Značku kvality Klasa získalo za šest let 1323 výrobků a 227 firem

Národní značku kvality Klasa získalo za šest let její existence již 1323 výrobků od 227 firem. Na zahájení potravinářských veletrhů Salima to dnes v Brně řekl ministr zemědělství Jakub Šebesta. Zatím poslední certifikáty za 32 potravin převezme 12 výrobců na veletrzích ve středu. Na Salimě hodlá ministerstvo představit také novou marketingovou značku Regionální potravina, která by měla zájem o tuzemské potraviny ještě zvýšit. O programu, který by sjednocoval pravidla pro výběr a označování kvalitních regionálních potravin podobně, jak je to u celorepublikové Klasy, hovoří potravináři i zemědělci již delší dobu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info