Vyšší ochrana spotřebitele a kvality vína díky informačním technologiím a vzdělávání vinařů

Spotřebitelé doma i ve světě se mohou spolehnout na původ a kvalitu vína z  Moravy a vína z Čech. Významný podíl na tom mají také informační technologie, které pomáhají bránit falšování vína a dovozu nekvalitního vína ze zahraničí. Využití Registru vinic, který je technologickým nositelem funkce ochrany spotřebitelů a kvality domácí produkce vína, meziročně významně vzrostlo, současně se zvyšováním kvality českého a moravského vína. Počty elektronických podání vzrostly téměř čtyřnásobně oproti loňskému roku. Společně s představením novinek ve vzdělávání vinařů to oznámila na tiskové konferenci veletrhů VINEX v  Brně společnost CCV Informační systémy ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR, oddělením pro víno.

Proč spotřebitelé mohou spolehnout nebo jak se mohou dotázat na kvalitu vína?

Existence Registru vinic je dána zákonem 321/2004 Sb. o vinohradnictví a vinařství a jeho správcem je Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Vinaři a vinohradníci tak mohou plnit prostřednictvím elektronického podání řadu povinných prohlášení vinařů, které legislativa ukládá podávat do registrů vinic. Slouží zemědělské veřejnosti převážně k  propojení s ministerstvem zemědělství a  Ústředním a  kontrolním zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ), a  mimo jiné nabízí zjednodušení komunikace s  resortními úřady právě pěstitelům révy a  výrobcům vína. Ing. Antonín Králíček, vedoucí oddělení pro víno z Ministerstva zemědělství ČR novinářům řekl, že vinohradníci a vinaři systém registrů využívají především při koupi a prodeji hroznů, což umožňuje ověřit i jejich původ. Totéž následně platí i o finálním výrobku, tedy vínu. „Tímto způsobem je také vedena přesná evidence produkce a slouží ke kontrole při vyplácení různých podpor,“ uvedl Králíček. V současnosti je zaregistrováno v  ČR 18  000 vinohradníků, kteří mohou portál využívat zdarma, stejně jako běžný koncový spotřebitel.

Právě pro koncového spotřebitele nese Registr vína jasnou a srozumitelnou informaci - existuje totiž možnost si na Portálu farmáře nebo webu eAgri.cz () ověřit, zda informace na etiketě vína, které koupil, skutečně kvalitou a původem souhlasí, tedy zda jde o zatříděné víno certifikované SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Podle Králíčka se český trh s vínem i díky těmto kontrolním mechanismům velmi kultivoval, což dokladuje také zřejmý posun ve struktuře produkce domácích vinařů ke kvalitnějším  vínům.

Registr vinic a elektronická podání jsou základem kontrolních mechanismů

Využití Registru vinic, který je technologickým nositelem funkce ochrany spotřebitelů a kvality domácí produkce vína, meziročně významně vzrostlo. Počty elektronických podání celkově vzrostly téměř dvojnásobně oproti loňskému roku a téměř osminásobně oproti roku 2008. Jedná se o prohlášení o sklizni, produkci a zásobách nebo výkazy pro Vinařský fond.

„Dobrým příkladem jsou povinná hlášení o zásobách vína. Tuzemští výrobci a  obchodníci s vínem elektronicky v roce 2009 zaevidovali na 649.622 hektolitrů zásob vína, zatímco pouze jedna čtvrtina zásob byla zaevidována z papírových formulářů. Úspěch slavil elektronický způsob podání, který využilo dvanáctkrát více vinařů než v  loňském roce, naopak klasických papírových podání ubylo o  48%.

Využití Portálu farmáře a Registru vinic dokládají také roční statistiky dotazů. „V roce 2009 bylo od vinařů na Registr vinic vzneseno přes 16800 dotazů a ověřeno bylo téměř 1200 dodavatelů a  2000 vinic,“ uvedl RNDr. Jan Škerle, ředitel divize eGovernment společnosti CCV Informační systémy, která je technologickým dodavatelem registrů ministerstva zemědělství.

Jako zástupce vinařských firem vystoupil zástupce našeho čelného producenta vína, Templářských sklepů Čejkovice, vinařský technolog Ing. Jakub Šamšula. Ten vyjádřil spokojenost s  elektronickou komunikací se státními orgány při letošní sklizni hroznů. „Při letošní sklizni jsme díky Registru vinic ověřili původ více než šest a půl miliónů kilogramů hroznů, což si bez on-line využití Registru vinic těžko dovedu představit“ konstatoval Jakub Šamšula a dodal: „Nahrazení papírové komunikace elektronickými prohlášeními je bezesporu přínosem, zbavujeme se časově náročné a složité administrativní agendy. Ale pro nás jako výrobce je přínosem hlavně možnost ověření původu hroznů z  jednotlivých vinic při jejich výkupu. Díky tomu jsme schopni stále zvyšovat kvalitu našich vín. Pouze se dvěma notebooky jsme při uplynulé sklizni nahradili dva a půl tisíce výkupních lístků. Je to velmi rychlá  metoda, která naprosto přesně odhaluje případné nesprávné údaje, co se týká pěstitele, vinice, odrůdy i  překročení hektarového výnosu.“

Jak se mění vzdělávací proces budoucích vinařů ve školách?

Rozvoj elektronizace komunikace vinařů se státní správou a Registru vinic přinesl také změnu vzdělávacího procesu budoucích vinařů na odborných školách. První ucelený projekt tohoto typu zařadila do učebních osnov pro žáky třetích a čtvrtých ročníků Střední vinařská škola ve Valticích, která vychovává budoucí vinohradníky a vinaře už od roku 1873. Součástí projektu jsou také exkurze studentů s  konzultacemi s odborníky na UKZÚZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský), který Registr vinic spravuje. „V letošním roce vyjde z  naší školy první ročník 30 absolventů, kteří po složení zkoušek s sebou do praxe ponesou znalosti a schopnosti používat Registr vinic a elektronických podání pro komunikaci s úřady. Na projektu, který v hodinách vyučují odborní lektoři CCV, spolupracujeme také s ministerstvem zemědělství,“ vysvětluje Ing. Ivana Machovcová, ředitelka Střední odborné školy Valtice.

Novinky pro rok 2010

Jaké jsou připravovány novinky, které na Portálu farmáře vinařská veřejnost může využít už v  průběhu roku 2009? Pro další procesní zjednodušení administrativy je podle Jana Škerleho z  CCV Informační systémy připravována podpora dalších nových elektronických procesů jako je elektronická žádost o zatřídění vína ke Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI) nebo nové tisknutelné přehledy subjektů, dokladů potřebných při prodeji hroznů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info