Souhrn událostí uplynulého dne – 3. 3. 2010

Českou přírodu okupují nepůvodní zvířata. Ochránci požadují úpravu legislativy

Stát podle ochránců přírody dostatečně neřeší problém nepůvodních zvířecích druhů, které se dostávají do volné přírody. To je případ norka amerického vypuštěného z klecového chovu a v poslední době i želvy nádherné. Podle svazu ochránců přírody dokáže tato masožravá želva zdecimovat celé populace obojživelníků v rybnících. Želvy se přitom musely do přírody dostat jedině od chovatelů, kterým se znelíbily.

Potravinářská inspekce bilancuje rok 2009

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v roce 2009 provedla přes 95 tisíc kontrol s cíleným zaměřením, tedy o dvacet tisíc kontrol více než v roce předcházejícím. Za tímto vysokým nárůstem kontrol je třeba hledat další zefektivňování kontrolní činnosti: zjednodušení administrativy spojené s kontrolou, propracování analýzy rizika, na základě níž kontroly probíhají, doladění informačního systému, kam se ukládají všechna data z kontroly atd.

Vyšší ochrana spotřebitele a kvality vína díky informačním technologiím a vzdělávání vinařů

Spotřebitelé doma i ve světě se mohou spolehnout na původ a kvalitu vína z  Moravy a vína z Čech. Významný podíl na tom mají také informační technologie, které pomáhají bránit falšování vína a dovozu nekvalitního vína ze zahraničí. Využití Registru vinic, který je technologickým nositelem funkce ochrany spotřebitelů a kvality domácí produkce vína, meziročně významně vzrostlo, současně se zvyšováním kvality českého a moravského vína. Počty elektronických podání vzrostly téměř čtyřnásobně oproti loňskému roku.

Vláda požádala sněmovnu o rychlé projednání "tabulí k rybníkům"

U míst, kde se koupou lidé ve volné přírodě, by se v budoucnosti měly objevit informační tabule s daty o znečištění vody. Povinnost informovat plavce o kvalitě vody ukládá provozovatelům koupališť novela zákona o ochraně veřejného zdraví, kterou vláda poslala v pondělí do sněmovny s žádostí o projednání ve zrychleném řízení, než se poslanci rozejdou před volbami. Česku totiž kvůli chybějícím cedulím hrozí sankce za nedodržení evropského práva. Informační tabule mají být i v místech, kde se lidé často koupou v řece či rybníce bez toho, aby lokalita byla oficiálním koupalištěm.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info