Souhrn událostí uplynulého dne – 4. 3. 2010

Spotřebitelé nečtou údaje na potravinách; jsou podle nich nečitelné a navíc jim přestávají věřit

Oproti roku 2005 vzrostl počet lidí, kteří nevěnují pozornost údajům na obalech potravin, zatímco tehdy je nečetlo 49 % lidí, dnes je to již 56 %. Jako nejčastější důvod pro toto své jednání spotřebitelé uvádějí, že informace na obalech jsou nečitelné, a na druhém místě, že je to nezajímá. I když je stále vysoká, zaznamenala pokles také spokojenost s dostatečností a srozumitelností informací na potravinách. Velmi výrazně, ze 77 % na 56 %, klesl podíl lidí, kteří se domnívají, že údaje na potravinách jsou pravdivé.

Rakouský export do Česka zachraňují potraviny

Zatímco celkový dovoz rakouského zboží do Česka klesl o pětinu, obchod s potravinami krize nepostihla. Pomáhá mu i expanze Sparu. Export rakouských potravin do Česka loni i přes ekonomickou recesi zůstal na úrovni roku 2008. Celkový rakouský export do Česka přitom klesl meziročně o pětinu a ve strojírenství či automobilovém průmyslu i více než o 30 procent. Rakouští výrobci loni do Česka vyvezli potraviny za 200 milionů eur, tedy asi 5,2 miliard korun a nápoje za dalších 16 milionů euro. Na potravinářských veletrzích Salima v Brně to řekl obchodní atašé Rakouského velvyslanectví v Praze Christoph Plank.

ÚOHS potvrdil pokutu 80.000 Kč moravskoslezské veterinární správě

Veterinární správa Moravskoslezského kraje dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 80.000 korun. Důvodem byly chyby v zakázce na opravu jejího sídla. ČTK to dnes řekl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Pokutu správa dostala již loni v červnu, odvolala se ale proti ní právě k Rafajovi, který nyní odvolání nevyhověl. Pokuta je tak pravomocná, správa se proti ní sice může bránit u soudu, o žalobě ale neuvažuje. "Zadavatel v rozporu se zákonem rozdělil zakázku na zateplení své budovy a střešního pláště a výměnu oken na dvě a neprovedl zadávací řízení podle zákona o veřejných zakázkách."

Jabloňové sady mizí, málo vynáší

Téměř třicet let patřily neodmyslitelně k Popicím jabloňové sady před obcí. V posledním roce ale začali soukromníci velkou část stromů kácet. A to především z důvodu špatného stavu dřevin. Skoro polovinu půdy tam vlastní i obec, která pronajímá pozemek zemědělcům. Ti teď sadí hlavně obilí a kukuřici. „Sad byl v Popicích už od osmdesátých let, takže byl přestárlý. Majitelé pozemků, kterých jsou desítky, půdu po pozemkové úpravě pronajali zemědělcům. Ti ale už nemají zájem na pěstování ovoce. To už dnes neprodáte. Už v loňském roce tam zbyla spoustu jablek a za osmdesát haléřů se vám nevyplatí posílat na sběr lidi.“

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info