Připomínky k patentu na zvýšení mléčné užitkovosti odmítnuty

Patent na selekci dojnic na mléčnou užitkovost na základě genetického markeru (EP1330552) zůstává v platnosti. Evropský patentový úřad v Mnichově 3. března 2010 zamítl stížnost, kterou podali zástupci hnutí Greenpeace. Podle informací zpravodajské agentury SDA, požadovali odpůrci kompletní revokaci patentu. Hnutí Greenpeace zastává názor, že není možné udělit žádný patent na geny, zvířata nebo nějakou jinou formu života.

Patent v roce 2000 přihlásil Nový Zéland a Belgie a od 24. ledna 2007 nabyl platnosti v některých zemích EU – Německu, Francii, Velké Británii a Irsku. V jiných zemích EU a také ve Švýcarsku však platný nebyl. Patentová práva se vztahují především na metodu jakou se provádí selekce na určitou variantu genu (DGAT 1) a na takto vzniklá zvířata a jejich produkty. Postiženi by byli v první řadě chovatelé, kteří chtějí pomocí patentově chráněné metody selektovat zvířata podle genu DGAT 1. Protože je ale mléčná užitkovost ovlivňována mnoha geny, je významnost tohoto patentu relativizována.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info