Souhrn událostí uplynulého dne – 5. 3. – 7.3.2010

I letos vakcinace proti "BT"

Aby bylo možné i letos uskutečnit povinnou vakcinaci proti katarální horečce ovcí, neboli bluetongue („BT“), vydává Státní veterinární správa ČR mimořádná veterinární opatření. Na jejich základě bude zahájena na celém území ČR vakcinace skotu, ovcí a koz dne 13. 3. 2010. Letos to je třetí rok, kdy se u nás budou vakcinovat ovce, kozy a skot proti této nákaze, nejde tedy o nic pro chovatele nového. Takže do 30. 4. 2010 musejí být naočkována zvířata, která dosud očkovaná nebyla a přeočkována ta, která byla očkována v roce 2009.

Vláda projedná návrh na pomoc chovatelům krav ve výši 150 milionů

Tuzemští producenti mléka by měli dostat mimořádnou pomoc kvůli krizi na trhu s mlékem ve výši zhruba 150 milionů korun. Předpokládá to návrh, který v pondělí projedná vláda. Peníze jsou součástí balíčku 300 milionů eur (zhruba 7,7 miliardy Kč), které na pomoc nízkými výkupními cenami v celé Evropě zasaženého oboru loni na podzim vyčlenila Evropská unie. Podpora má být v Česku vyplacena zhruba 2500 chovatelům krav, evidovaným v systému mléčných kvót, stojí v materiálu, který má ČTK k dispozici.

ČSÚ: V uplynulých dvou týdnech výrazně zdražila rajská a papriky

V uplynulých dvou týdnech v tuzemských obchodech nejvíce podražila rajská jablka a papriky, a to o více než devět procent. Dražší byly také banány. Nakupující naopak méně zaplatili za mrkev, jakostní bílé víno a čerstvé máslo. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Ke 2. březnu stálo kilo rajských jablíček v průměru 48,78 koruny, tedy o 4,22 koruny více než v předchozích týdnech. Cena paprik se zvýšila průměrně o 6,27 koruny na 73,39 Kč/kg a banány podražily o 1,18 koruny na průměrných 28,54 Kč/kg.

Ministr Šebesta odvolá generálního ředitele s.p. Povodí Vltavy

K 7.3. 2010 bude odvolán generální ředitel státního podniku Povodí Vltavy. Důvodem je neefektivní komunikace s orgány místní samosprávy např. při přípravě protipovodňových opatření. Nedostatky při přípravě protipovodňových opatření navrhovaných obcemi a městy jsou důvodem pro odvolání generálního ředitele Jana Slance. Státní podnik Povodí Vltavy dočasně povede statutární zástupce Petr Kubala dosavadní ředitel správy povodí s.p. Povodí Vltavy. MZe očekává od nového vedení podniku vyšší kvalitu práce.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info