ČSÚ: V Česku loni po třech letech klesly stavy drůbeže. Spotřeba ale vzrostla

Podle zemědělců je hlavním důvodem poklesu produkce a hlavně prodeje tuzemských vajec, dovoz levných vajec z Polska a Pobaltí.

V Česku loni klesly stavy drůbeže o 1,4 procenta na 23,95 milionů kusů, když předtím tři roky po sobě mírně rostly. Počty chovaných slepic se meziročně snížily o 3,9 procenta na 6,1 milionu kusů. Ve srovnání s počátkem 90. let minulého století byly méně než poloviční. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Nižší než v roce 2008 byla také tuzemská produkce vajec, kterých slepice snesly 1,67 miliardy, meziročně o 3,1 procenta méně.

Prodej konzumních vajec se snížil o 3,6 procenta na 1,27 miliardy, jejich tržnost činila 76,4 procenta. Podle zemědělců je hlavním důvodem poklesu produkce a hlavně prodeje tuzemských vajec, dovoz levných vajec z Polska a Pobaltí. Průměrná snáška na jednu slepici dosáhla loni 290 kusů, oproti předchozímu roku vzrostla o 3,1 procenta.

Stále velký význam hrají v ČR také domácí chovy slepic, které ČSÚ do statistiky nezapočítává. V roce 2008 dle publikace ministerstva zemědělství lidé v zemi u svých domů chovali přes 4,7 milionu slepic.

Loňská produkce drůbežího masa v Česku loni poklesla přibližně o čtyři procenta na 194.252 tun. Výkupní ceny jatečných kuřat byly meziročně nižší téměř o desetinu.

Roste spotřeba masa i vajec

Spotřeba drůbežího masa se již několik let v Česku pohybuje kolem 25 kilogramů na osobu za rok a patří mu v oblíbenosti druhá příčka za tradičním vepřovým, zvyšuje se podíl masa z dovozu. Konzumace vajec v roce 2008 meziročně z důvodu velkého růstu dovozů vzrostla o více než třetinu na 350 kusů, údaje o spotřebě za loňský rok zatím nejsou k dispozici.

Od roku 2012 se výrazně změní podmínky v oboru zákazem chovu slepic v těsných klecích. Slepice se buď budou muset chovat v takzvaných obohacených klecích, kde musí být například hnízdo a bidýlko, nebo v alternativních chovech, reprezentovaných podlahovými systémy, voliérami, případně chovem ve výbězích. Podle některých odborníků však volný chov slepic ve velkých skupinách přináší četnější zdravotní rizika. Ztíží se prý i pracovní podmínky pro ošetřovatele a zvýší se náklady na výrobu vajec, respektive ustájení jedné slepice.

Podle Dagmar Tůmové z Českomoravské drůbežářské unie povede změna legislativy k mírnému růstu cen vajec v tuzemsku. "Ekonomicky je to dražší, nedá se nic dělat," řekla již dříve ČTK. Jak výrazné cenové navýšení bude, však podle ní zatím nelze odhadnout.

Tůmová očekává, že vzroste dovoz vaječných polotovarů z třetích zemí a v supermarketech se tak budou ve větší míře prodávat například vytlučená vejce, jak je tomu v západní Evropě. Podle odhadů v důsledku změny předpisů unijní produkce vajec poklesne až o 30 procent, uvedla. Tento pokles bude muset být nahrazen dovozy. Protože je import vajec ze vzdálenějších zemí kvůli požadavkům na jejich čerstvost komplikovaný, bude se jednat hlavně právě o polotovary, které vydrží déle, míní.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info