Litr mléka za milion korun. Česku hrozí kvůli dotacím další arbitráž

Zemědělský fond neoprávněně odebral mlékárně dotace za desítky milionů, ta málem zkrachovala. Spor přitom začal kvůli sporně vyúčtovaným 128 litrům mléka v roce 2002.

Na Česko míří další arbitráž. O více než sto milionů korun ji bude žalovat společnost Lacrum Velké Meziříčí, která málem zkrachovala kvůli tomu, že jí Státní zemědělský intervenční fond odebral dotace.

Mlékárnu zachránilo jen to, že jí její vlastník, německá mlékárenská firma Bayerische Milchindustrie, poskytl injekci ve výši desítek milionů korun. A soud nyní rozhodl, že fond pochybil a dotace vzal mlékárně neoprávněně.

"Žalobu již zpracovávají právníci a podáme ji v nejkratším možném termínu," řekl jednatel Lacrumu Karel Quast. Žalobu připravuje advokát Tomáš Sokol. "Dostali jsme zadání a na něm nyní pracujeme," potvrdil HN Sokol.

Litr mléka za milion korun

Vše začalo v roce 2002, když fond při kontrole zjistil, že mlékárna při výkupu mléka u 128 litrů strhla zemědělcům část sumy, protože nemělo státní normou požadovaný obsah sušiny. Fond následně mlékárně odebral exportní dotace a žádal vrácení i dosud vyplacených s odůvodněním, že nedodržela nařízené minimální výkupní ceny.

Firma, která v té době ročně zpracovávala 36 milionů litrů mléka, sice okamžitě po upozornění všem minimální cenu doplatila - i když argumentaci fondu neuznávala – ale nebylo jí to nic platné. Fond trval na vrácení dotací.

"Byl to likvidační postup. Vzali nám dotace za desítky milionů, neuzavřeli smlouvu na další období a dali návrh na konkurz. Nemohli jsme se rozvíjet, banka nám kvůli tomu obstavila účet a zrušila úvěr," říká jednatel Lacrumu Karel Quast, který spočítal škody na zhruba 140 milionů korun.

"Tato celá šikana trvala více než šest a půl roku," dodává.

Jen jsme dodržovali nařízení vlády

Fond ale žádné pochybení necítí. "My pouze striktně dodržovali nařízení vlády, fond v ničem nepochybil," brání se tehdejší ředitel fondu Jan Höck, který byl pod postupem fondu vůči Lacrumu podepsán.

To, že byl postup fondu protizákonný, ale potvrdil koncem loňského roku pravomocně Krajský soud v Brně. Ten totiž definitivně zamítl žalobu fondu na Lacrum, aby vrátil již vyplacené dotace.

A fond nyní firmě navíc dodatečně zaplatil zhruba 22 milionů korun na zadržovaných dotacích a zhruba tři miliony korun na úrocích. Na tom, že nepochybil, si ale stojí nadále. "Soud zaujal jiný výklad právního předpisu," říká mluvčí fondu Marek Ženkl.

V kostce šlo o to, že vyhláška určovala, že firma má nárok na exportní dotace jen v případě, že vykupuje mléko za minimální státem určené ceny. Jenže i když firma vyvážela pouze čtvrtinu své produkce, na kterou dostávala dotace, fond striktně požadoval, že uvedené podmínky musí splňovat v celé své produkci.

Soud ale řekl, že tento požadavek byl nezákonný. "Žalovaný byl povinen vykoupit za minimální cenu jen takové množství mléka, které potřeboval pro vývoz. Jiný výklad by vedl k omezování jeho podnikání," stojí v odůvodnění verdiktu.

A postup fondu navíc nepřímo označil za šikanózní. "Jedná se o zanedbatelné množství, které nemá za následek povinnost vrátit dotaci," dodal.

Kamarádi z Jihlavy

Je tu ale ještě jedno podezření. A sice, že postup fondu vůči Lacrumu byl úmyslný. Tomu nahrává i to, že problémy Lacrumu pomáhaly jeho největšímu konkurentovi – nedalekým Jihlavským mlékárnám, později přejmenovaným na Moravia Lacto. Těm naopak za doby Höcka fond přál. Zatímco Lacrumu odebral dotace, jihlavským naopak dával i mimořádné.

Podnikání rodiny ředitele intervenčního fondu Jana Höcka je přitom až podezřele spjato s největší vlastníkem Moravia Lacto Oldřichem Gojišem. Gojiš totiž například seděl v několika firmách spolu s Höckovou dcerou.

Propojením obou rodin se v minulosti zabývalo prezidium intervenčního fondu. "Ty vazby byly známé, ale s požehnáním ministerstva se prostě řeklo, že je to v pořádku a žádnej střet zájmů tam není," uvedl již dříve bývalý člen prezidia Josef Stehlík.

Sám Höck, který se mezitím ve státní správě posunul na ředitele Národního hřebčína v Kladrubech, ale takové podezření odmítá. "Nemělo to žádnou souvislost a nikomu to nenahrávalo," uvedl.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info