Souhrn událostí uplynulého dne – 8.3.2010

Podmínky mimořádné pomoci mléčnému sektoru schválila vláda

Ministr zemědělství Jakub Šebesta dnes předložil vládě podmínky pro vyplacení mimořádné pomoci, kterou pro prvovýrobce mléka připravila Evropská komise. Vláda tyto podmínky následně schválila. Prostředky slouží pro rychlou pomoc mlékařskému sektoru. V případě České republiky se jedná o 5,79 milionů EUR. Suma 5,79 milionů EUR má být dle nařízení Evropské komise vyplacena rychle a na základě objektivních kritérií.

Geneticky upravené brambory mohou na pole. I v Česku

Po dlouhých dvanácti letech vydala Evropská komise povolení k pěstování nové geneticky modifikované plodiny v Evropě. Je to průlom? Znamená to, že genetické inženýrství může nyní dobývat naše pole stejně, jako se mu to už daří zejména na severoamerickém kontinentě? Odpověď zní: Je to sice průlom, ale zdaleka není jisté, že teď už budou nové plodiny skutečně přímočaře mířit do evropského zemědělství.

BŘEZEN V MYSLIVOSTI

Letošní zima byla ke zvěři krutá, vysoká sněhová pokrývka dlouhou dobu znemožňovala spárkaté zvěři příjem potravy. Úhyny spárkaté, zvláště pak srnčí, zvěře byly časté zvláště u slabších kusů. Drobnou zvěř ohrožují povodně díky tání sněhu. Na myslivce nyní čeká mnoho práce. Nutné je zkontrolovat zdravotní stav zvěře a při zjištění úhynů postupovat v souladu s veterinárním zákonem. Slaniska je nutno doplnit kusovou solí.

Ekologické dotace pro sadaře by se měly změnit

Vláda dnes bude rozhodovat o změnách dotací pro sadaře. Je to součástí materiálu o agroenvironmentálních opatřeních, který kabinetu předkládá ke schválení ministerstvo zemědělství. Materiál navrhuje rozdělit dotaci poskytovanou ekologicky hospodařícím zemědělcům, kteří se zabývají sadařstvím. Dotace bude činit 849 euro na hektar pro kategorii intenzivní produkční sady, tedy takové, ve kterých se ovoce pěstuje v ekologickém režimu, tedy bez veškeré chemie.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info