To je drobek, ne pomoc, kritizují farmáři dotaci

Stopadesátimilionová dotace z Evropské unie bude rozdělena 2500 českým chovatelům krav. V přepočtu na produkci z roku 2009 je to sedm haléřů na litr.

S velmi smíšenými pocity okomentovali východočeští farmáři 150milionovou dotaci z EU, jejíž rozdělení 2500 českým chovatelům krav v pondělí schválila vláda. Intervence Bruselu všem evropským farmářům má pomoci kompenzovat ztráty, které zemědělcům vznikly kvůli loňskému, téměř třetinovému poklesu výkupních cen mléka. To se tak stalo ztrátovou komoditou a vloni v říjnu ho východočeští farmáři demonstrativně vylévali do polí.

„Počítejme jednoduše: 150 miilionů korun děleno 2500 chovateli krav je 60 000 korun na jeden podnik. Například farma, která je členem chrudimské agrární komory, má jen za rok 2009 v mléce celkovou ztrátu 14,5 milionů korun. Počítáme-li 150 mililionů korun na celkovou produkci České republiky a pro porovnání použiji rok 2009, kdy se uvádí produkce 2,2 miliard litrů mléka, vychází nám částka 0,068 Kč na litr mléka,“ vypočítává ředitelka pardubické krajské agrární komory Vanda Rektorisová.

Ztráty dotace nevyrovná

„Těchto necelých sedm haléřů na litr mléka bych snad ani mimořádnou pomocí nenazývala. Schválená dotace každopádně nemůže zvýšit konkurenceschopnost našich zemědělců a ani vyrovnat jejich ztráty,“ dodala.

Zemědělci hořekují nejen nad extrémně nízkými cenami mléka a mléčných výrobků, ale i dalších komodit, třeba brambor. Úhlavním nepřítelem jim jsou obchodní řetězce, které dodavatele tlačí k nižším cenám údajně vyděračskými metodami a regály mezitím zaplavují levné potraviny ze Západu.

Na konci března hodlají farmáři znovu demonstrovat, tentokrát letákovými akcemi před vybranými markety osloví přímo spotřebitele.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info