Stát nedostatečně brání české pekaře

Tuzemské pekárny loni dle kvalifikovaných odhadů vyrobily o deset procent méně pečiva než v roce 2008.

Přestože hospodářská krize zasáhla obor méně než jiná odvětví, projevila se odklonem nakupujících k levnějším druhům pečiva, rostly také dovozy mražených pekařských polotovarů.

Na internetových stránkách Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR to uvedl předseda jeho představenstva Oldřich Týř. Největším problémem byl pro pekaře v loňském roce prudký propad cen. »Nastartoval jej obchodní řetězec Lidl a následoval nelítostný souboj mezi řetězci, kde v honbě za rekordně nízkou cenou byly zbraní základní pekařské výrobky,« řekl Týř.

Své tvrzení dokládá statistikou ČSÚ, podle níž výrobní cena kilogramu pšeničného pečiva od ledna do prosince klesla téměř o sedm korun na 26 korun. Spotřebitelská cena se snížila z 50 korun na necelých 34 korun. Podobně, i když ne tak výrazně, klesala také cena chleba, marže se tak snížila pekařům i obchodníkům.

Obchodní řetězce loni také dále zvyšovaly poplatky vybírané od svých dodavatelů a prodlužovaly doby splatnosti, přetrvával i dlouhodobý problém pekařů, jímž je zpětné vrácení neprodaného pečiva obchodníky zpět výrobcům.

Stát na rozdíl například od Německa či Rakouska nebrání české zemědělce, mlynáře a pekaře před levnými dovozy ze zahraničí. Dovážené zmrazené a znovu rozpékané výrobky přitom prý již tvoří více než deset procent tuzemských prodejů pečiva. V důsledku nízkých odbytových cen nejsou malé a střední podniky schopné spolufinancovat projekty financované z unijních peněz.

V roce 2008 se v ČR vyrobilo 341 722 tun chleba, 295 411 tun pečiva a 48 320 tun cukrářského pečiva. Čísla za loňský rok zveřejní ČSÚ v druhé polovině roku. V oboru loni dle odhadu pracovalo 18 600 zaměstnanců, jejich průměrná mzda činila 15 861 korun. Přesto, že meziročně vzrostla o více než 800 korun, výrazně zaostává za průměrem v České republice.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info