Souhrn událostí uplynulého dne – 9. 3. 2010

Ministr Dusík poslancům: je to na vás. Každý den v České republice zmizí 15 hektarů zemědělské půdy. Sněmovna to dnes může změnit

Osud české krajiny mají v rukou poslanci. Ve sněmovně totiž leží již několik měsíců novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu (ZPF) z pera Ministerstva životního prostředí, která může výrazně zpomalit dramatický úbytek zemědělské půdy z posledních let. Výrazné navýšení poplatků za její zábor by vedlo k tomu, že se zastavování volné krajiny nebude vyplácet a investoři začnou využívat již zastavěná území (brownfields). „Poslance vyzvu, aby o novele hlasovali ještě tento týden. Česká krajina si politické obstrukce, které sněmovnu paralyzují, nezaslouží. Poslanci mohou trend, který denně ukrojí ze zemědělské půdy 15 hektarů, zpomalit. Je to na nich.“

Madetu už pravděpodobně nikdo nespasí

Už dva roky se mluví o konci strakonické pobočky Madety. Přesto stále jede. Spekulace o tom, že strakonická Madeta v březnu definitivně končí, se nepotvrdily. Ovšem záchrana společnosti se také nekoná. Zaměstnanci už jsou smířeni s tím, že to bude opravdu konec Madety ve Strakonicích. „Máme práci ještě do konce dubna, ale co bude potom, nevíme,“ zmínil se vedoucí pobočky Jiří Lomský. Původně měli pracovníci výpovědní smlouvu ke konci února, ale Madeta dostala další kontrakt, díky kterému jim byla pracovní smlouva prodloužena. Stále je zde zaměstnáno okolo třiceti lidí.

To je drobek, ne pomoc, kritizují farmáři dotaci

Stopadesátimilionová dotace z Evropské unie bude rozdělena 2500 českým chovatelům krav. V přepočtu na produkci z roku 2009 je to sedm haléřů na litr. S velmi smíšenými pocity okomentovali východočeští farmáři 150milionovou dotaci z EU, jejíž rozdělení 2500 českým chovatelům krav v pondělí schválila vláda. Intervence Bruselu všem evropským farmářům má pomoci kompenzovat ztráty, které zemědělcům vznikly kvůli loňskému, téměř třetinovému poklesu výkupních cen mléka. To se tak stalo ztrátovou komoditou a vloni v říjnu ho východočeští farmáři demonstrativně vylévali do polí.

Babišova pekárna Penam expanduje do Maďarska

Pekárenská společnost Penam, která je dvojkou na českém trhu, vstupuje na maďarský trh. Společnost v pondělí převzala stoprocentní podíl ve firmě Ceres a v jejím dceřiném podniku Multi. Penam to uvedl v tiskovém prohlášení.Hodnotu transakce společnost neuvedla. Penam si však slibuje, že díky expanzi se firma bude moci účastnit například středoevropských tendrů na dodávání toastových chlebů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info