Souhrn událostí uplynulého dne – 10. 3. 2010

Průlom v EU: GM brambora Amflora vstupuje na trh

Podle aktuálních údajů Mezinárodní organizace pro biotechnologie v zemědělství (ISAAA), která nedávno zveřejnila údaje o vývoji ploch geneticky modifikovaných (GM) plodin za rok 2009 by se mohlo zdát, že Evropě již „GM vlak“ skutečně nenávratně ujel. Zatímco totiž loni podle ISAAA plochy GM plodin ve světě vzrostly o sedm procent na celkových 134 milionů hektarů, v EU poklesly o 12 procent na necelých 95 tisíc hektarů. Jenže „pod povrchem“ uvedených informací to vypadá poněkud jinak.

Pozemkové úpravy a jejich finanční zabezpečení pro období 2010 až 2013

Na půdě ministerstva zemědělství aktuálně vznikl „Plán činnosti pozemkových úřadů včetně potřeb finančního zabezpečení v letech 2010 až 2013“. Tento čtyřletý plán konkrétně rozpracovává koncepci pozemkových úprav a stanovuje priority pro oblast pozemkových úprav. Na letošní rok je připraveno celkem 2,33 miliard korun na pozemkové úpravy, což představuje zatím rekordní objem peněz. Je neoddiskutovatelné, že vyjasnění vlastnických vztahů a samozřejmě efektivnější uspořádání vlastnické držby zvyšuje zájem výrazné většiny účastníků řízení, z nichž mimořádný podíl zaujímají obce.

Článek 68 by poškodil i ekofarmáře - Tisková zpráva ze dne 1. 3. 2010

Ministerstvo zemědělství připraví české ekologické zemědělství v  letošním a příštím roce o 154 mil. Kč, pokud bude prosazena navrhovaná varianta článku 68, dle které se budou muset ostatní farmáři složit na nadprodukci mléka. Návrh je prezentován pod jménem „Nařízení vlády o stanovení některých podmínek pro poskytování platby na krávy chované v  systému s tržní produkcí mléka.“ Zatímco Evropa směřuje k  tomu, aby více a více peněz vyplácených zemědělcům bylo vázáno na řádnou péči o krajinu a životní prostředí, Česká republika jde opačným směrem.

Lepší marketing masa

Ztržňování vepřového masa by mělo být v Kanadě pojato novým způsobem. Aktuálně se toto odvětví potýká s podobnými problémy jakým musí čelit chovatelé prasat z členských zemí EU. Síla domácí měny a vysoké náklady na krmení oslabují konkurenceschopnost na exportních trzích. Kanadské vepřové maso by již nemělo být jenom sériovým produktem, ale musí být prodáváno jako značkový výrobek, uvedli zástupci Canadian Pork Council (CPC).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info