12. března 2010 v Jihlavě pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Valnou hromadu a ples k příležitosti oslav již 20. výročí svazu

12. března 2010 v Jihlavě pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Valnou hromadu a ples k příležitosti oslav již 20. výročí svazu.

Právě v kraji Vysočina, který je z dálnice dobře dostupný pro celou ČR, pořádá již tento pátek PRO-BIO Valnou hromadu a jako „zlatý hřeb večera“ od 19 hod. ples v komplexu Tři Věžičky, na který mimo členů a managementu svazu, dorazí i významné osobnosti ekologického zemědělství, pracovníci ministerstev a dalších spřátelených organizací. K občerstvení nesmí samozřejmě chybět bioraut, o půlnoci čeká návštěvníky tombola s bioprodukty a k poslechu a tanci si mohou vybrat z jazzového nebo cimbálového repertoáru. Přestože se jedná o exkluzivní akci, všichni přátelé ekologického zemědělství jsou vítáni a pár lístků je ještě, dle slov manažerky svazu Kateřiny Nesrstové, volných!

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců je celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje také poradce, školy, spotřebitele a přátele ekologického zemědělství. Dle čísel v roce 2009 pod svoji hlavičkou sdružoval a hájil zájmy 630 ekologických zemědělců hospodařících na téměř 105 tis. ha půdy a 282 biospotřebitelů.

Přestože hlavní sídlo svazu je v Šumperku na severní Moravě, má pobočkypo celé České republice - celkem 11 a 2 specializované sekce - PRO-BIO Ligu, zabývající se spotřebitelskými tématy a sekci Bioprodejen.

Hlavním posláním svazu PRO-BIO je prosazovat v ČR ekologické zemědělství v méně intenzivních oblastech ale stejně tak v oblastech produkčních. Důležitou součástí je ale také cílená propagace biopotravin a marketing, vždy s ohledem na zájmy ekologických zemědělců, členů svazu PRO-BIO, kteří tento obor v ČR rozvíjejí a prosazují již od roku 1990.

Svaz PRO-BIO je sice jediná zastřešující organizace pro ekologické zemědělce v ČR, nicméně široký záběr aktivit pokrývá celé spektrum potřeb z oblasti EZ. Svaz se aktivně podílí na tvorbě legislativy, formování systému kontrol, značení, správci regionálních center (poboček svazu) provádí pro své členy poradenství - jak k samotnému systému EZ, tak směrem k dotacím. Dále organizují vzdělávací akce, semináře, exkurze, biodožínky, jarmarky, v létě pak každoročně Bioakademii - největší konferenci k EZ ve Střední Evropě, která v tomto roce slaví již 10. jubileum.

Navíc členové mají i exkluzivní možnost dosáhnout na benefity jako je svépomocný fond, certifikace dle nadstandardní svazové směrnice a následná pomoc s odbytem, zastupování vůči úřadům atd.

„Přestože je toho mnoho, co pro své členy děláme, je nutné to neustále vylepšovat a zkvalitňovat. To je naším cílem pro nadcházející 2 roky. Chceme, aby všichni naši členové dostávali kvalitní služby a byli i do budoucna rádi, že jsou členy právě svazu PRO-BIO“ dodává Tomáš Klejzar, místopředseda svazu.

Zdroj: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info