V České republice je již nejméně 90 automatů na mléko

V Česku je nejméně 90 automatů na mléko, dalších 40 zemědělské podniky instalují v následujících několika týdnech. Stále větší zájem agrárníci mají i o automaty s rozšířeným prodejem potravin souvisejících se zemědělskou produkcí. ČTK to řekl Tomáš Kořínek ze společnosti TOKO Rudice z Uherskohradišťska, která mléčné bary nabízí od listopadu loňského roku.

O přímém prodeji mléka zemědělci začali více uvažovat na podzim minulého roku. Rozhodli se tak řešit trvale nízké výkupní ceny této komodity. Za litr tepelně nezpracovaného mléka z automatu inkasují nejčastěji 15 i více korun, tedy více než dvojnásobek toho, co by jim zaplatila mlékárna.

Podle statistik Agrární komory České republiky ve Zlínském kraji je minimálně 11 mléčných automatů. Další tři, které budou lidem nabízet navíc i mléčné výrobky, budou do několika dnů v provozu ve Vsetíně, Valašském Meziříčí a Rožnově pod Radhoštěm. Kromě mléka zde bude zemědělská firma Netagro prodávat i například pomazánkové i klasické máslo, různé druhy sýrů, tvarohy. "Ve Zlínském kraji již automaty jsou, ale tady na Valašsku o žádném nevím. Jde zřejmě o první tři automaty na mléko v této oblasti, které jsou navíc s rozšířenou nabídkou mléčných produktů," poznamenal jednatel podniku Pavel Michl.

Automatů s rozšířeným prodejem mléčných výrobků je v České republice podle Kořínka velmi málo, tvoří asi třetinu všech, které jsou v současné době v provozu. "To je dáno ale zejména zaměřením podniku na tu kterou výrobu," doplnil. Podle přání zákazníka je v automatech možné přímo prodávat také například vejce, sádlo či škvarky.

"Velmi se nám to osvědčilo. Lidé jsou spokojení. Díky tomu jsme vytvořili i další tři pracovní místa. Nemusíme čekat dva měsíce, až nám mlékárna zaplatí. Takto máme peníze hned. Navíc se zemědělství, domácí produkce a české potraviny více přiblíží lidem. Veřejnost začíná měnit na zemědělce názor," řekla ČTK předsedkyně Agrodružstva Roštění Jarmila Čermáková. Podnik provozuje sedm mléčných automatů, například v Přerově, Chropyni, Hulíně, Kroměříži a Prusinovicích. Další zprovozní v Otrokovicích. Prostřednictvím automatů podnik denně prodá okolo 1600 litrů mléka.

Státní veterinární správa připravuje novelu veterinárního zákona, která by legislativně zakotvila přímý prodej surového mléka v automatech. Na zemědělce, kteří toto využívají, stávající legislativa prakticky nepamatuje. K prvnímu připomínkovému řízení by správa mohla novelu předložit do půl roku, kdy se dostane na stůl nově zvoleným poslancům ale nelze předjímat, řekl ČTK začátkem března Jiří Hlaváček ze Státní veterinární správy.

Autor: ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info