Jíme málo ryb, namísto 17 kg ročně pouze necelých šest

Češi výrazně zaostávají v konzumaci ryb, kterých ročně ve srovnání s průměrem Evropské unie spořádají zhruba poloviční množství. Hlavní místo na jídelničku tuzemských domácností mají ryby mořské. Ještě hůře vyznívají české statistiky ve srovnání se světovou spotřebou i doporučením odborníků. Podle statistik na internetových stránkách ministerstva zemědělství se průměrná roční spotřeba ryb v Česku dlouhodobě pohybuje kolem šesti kilogramů na osobu a například v roce 2008 činila 5,5 kilogramu.

"Podle odborníků na lidskou výživu je optimum spotřeby kolem 17 kilogramů na osobu a rok. Průměrná roční spotřeba ryb na jednoho obyvatele zeměkoule činí 16 kilogramů. Statistická roční spotřeba na jednoho obyvatele EU je pouze 11 kilogramů," uvedlo MZe.

Češi si nejčastěji pochutnávají na rybách mořských, kterých ročně zkonzumují v průměru zhruba čtyři kilogramy. Na sladkovodní ryby připadá zbývajících 1,5 kilogramu. Nejčastěji jsou v jídelníčku obyvatel Česka zastoupeny ryby mražené, jejichž prodej totiž není vázán na speciální vybavení a lze je zařadit do sortimentu menších prodejen.

Nicméně nákupní zvyklosti Čechů se mění. "Všeobecně stoupá poptávka po čerstvých rybách oproti rybám mraženým," sdělili ČTK zástupci velkoobchodní společnosti Makro Cash & Carry. Podobně se vyjádřily i ostatní obchodních řetězce, podle kterých poptávka po chlazených rybách roste především v závěru roku. Mezi nejoblíbenější ryby nyní patří sleď, makrela nebo treskovité ryby. V poslední době si Češi podle obchodníků oblíbili také lososa, pangasia či tuňáka.

Dovoz ryb do Česka v posledních letech nepřetržitě roste. Zatímco v roce 2005 byly na tuzemský trh podle údajů Českého statistického úřadu importovány ryby v hodnotě 1,84 miliardy korun, tak loňská hodnota dovozu činila 2,35 miliardy korun a byla meziročně o 1,4 procenta vyšší.

"Dovoz ryb převyšuje vývoz, a to více než dvojnásobně. Vysoká hodnota importu je způsobena především značným množstvím dovezených mořských ryb a produktů z nich vyrobených," uvedlo MZe. Na druhou stranu import ryb živých je mnohem nižší než jejich vývoz. "Nejvíce zastoupený ve vývozu živých ryb je setrvale kapr," dodalo Mze.

Celková produkce ryb v ČR předloni činila přes 20.000 tun, asi polovina mířila na export. Kaprů bylo 18.000 tun, tedy téměř 90 procent domácí produkce. V ČR je celkem 52.000 hektarů rybníků, k chovu ryb se využívá 42.000 hektarů.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info