Světová produkce piva loni rostla, ale jen nepatrně

Světová produkce piva loni dle odhadů dosáhla 1,822 miliardy hektolitrů, o půl procenta více než v roce 2008. Růst trhu tak ve srovnání s předchozími roky zpomalil, řekl dnes novinářům výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Loňský výstav českých pivovarů by měl být znám nejdříve koncem března. Podle posledních odhadů však meziročně poklesl minimálně o pět procent, zejména v důsledku výrazného odlivu zahraničních turistů, kteří se na tuzemské spotřebě podílí zhruba z jedné pětiny.

Přes současnou stagnaci očekává výzkumná společnost Plato Logic, z jejíchž odhadů svaz vychází, že růst světové výroby v příštích letech opět zrychlí. Do roku 2020 by produkce světových pivovarů měla vzrůst téměř o třicet procent na 2,353 miliardy hektolitrů. Výstav tuzemských pivovarů podle velmi hrubých odhadů ze začátku února loni meziročně klesl zhruba o jeden milion hektolitrů na 18,8 milionu hektolitrů.

Největším producentem piva je stále západní Evropa. Druhá příčka patří Latinské Americe včetně Mexika, která již předstihla dlouhodobě druhé Japonsko. Čtvrtým největším výrobcem piva je severní Amerika, následují východní Evropa a Čína. Zejména čínský trh v posledních letech výrazně roste.

Jednoznačně nejoblíbenějším druhem piva na světě je pivo plzeňského typu čili ležák. Ležáky různého typu tvoří 94 procent světové produkce. Následují zejména na britských ostrovech a v Irsku oblíbená piva typu ale a stout a zejména v Německu oblíbené pšeničné pivo weissbier. Roste obliba nealkoholického piva.

Dlouhodobý trend koncentrace výroby do rukou několika nadnárodních pivovarnických skupin pokračuje. Čtyři největší světové pivovary po nedávných akvizicích ovládají více než polovinu globální trhu s pivem. Patří mezi ně Anheuser-Busch Inbev, který až do loňského podzimu vlastnil také Pivovary Staropramen; vlastník Plzeňského Prazdroje, jihoafrická firma SABMiller; Heineken, majitel pivovaru v Krušovicích a Starobrna a dánský Carlsberg.

Česko bylo v roce 2008 sedmým největším vývozcem piva na světě, pomyslnému žebříčku vévodilo Mexiko před Nizozemskem a Německem. Veselý předpokládá, že pozice ČR se bude do budoucna ještě vylepšovat. Za perspektivní trhy pro české exportéry kromě sousedního Německa a Slovenska považuje Švédsko, Velkou Británii a USA, země s největšími maržemi pro pivovarníky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info