Dnes se v Bruselu uskuteční zasedání Rady EU pro životní prostředí.

Ministři životního prostředí sedmadvacítky budou diskutovat především o strategii EU pro další mezinárodní klimatická jednání v návaznosti na kodaňskou konferenci a z ní vzešlou Kodaňskou dohodu, ke které se v minulých týdnech přihlásilo více jak 100 jednotlivých smluvních stranami Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu. Tyto země se podílí zhruba z 80% na tvorbě globálních emisí skleníkových plynů a z 85% na tvorbě světového HDP. Důležité je, že mezi nimi nechybí světové velmoci USA, Čína, Indie a Brazílie. Zároveň tyto země nahlásily i své redukční cíle do roku 2020.

"Vítáme, že ke Kodaňské dohodě už přistoupila většina hlavních znečišťovatelů, ale nyní musíme usilovat o další kroky, které povedou k rychlému přijetí právně závazné dohody. Kodaňská dohoda samotná totiž bohužel nemůže zaručit dlouhodobou redukci a stabilizaci emisí skleníkových plynů a tím udržení nárůstu celosvětové teploty pod kritickou hodnotou 2 °C v porovnání s úrovní před průmyslovou revolucí. EU se nyní musí rozhodnout, jak upravit strategii a taktiku pro jednání s mezinárodními partnery, abychom dokázali v listopadu v mexickém Cancúnu, nebo nejpozději o rok později v Jižní Africe uzavřít právně závaznou dohodu, která nahradí končící Kjótský protokol," vysvětluje ministr životního prostředí Jan Dusík, který povede delegaci ČR na jednání v Bruselu.

Ministři kromě přijetí závěrů k tomuto tématu budou mít i možnost neformálně diskutovat se zástupcem Mexika, které hostí v listopadu letošního roku 16. konferenci smluvních stran v Cancúnu. Vodítkem pro debatu bude i nově zveřejněné sdělení Evropské komise k mezinárodnímu vyjednávání o ochraně klimatu (http://ec.europa.eu/environment/climat/pdf/com_2010_86.pdf).

Ministři budou připomínkovat i sdělení Evropské komise "Evropa 2020. Strategie pro inteligentní, udržitelný a inkluzivní růst". Poučení z průběhu a výstupů kodaňské konference a evropská strategie pro růst a zaměstnanost budou i hlavními tématy Evropské rady 25.-26. března.

Ministři životního prostředí budou dále diskutovat o:

. výši emisních limitů pro lehká užitková vozidla a o výši pokut za jejich překročení,

. dlouhodobé vizi a střednědobém cíli EU pro ochranu biodiverzity s výhledem na podzimní jednání smluvních stran Úmluvy o biologické rozmanitosti CBD v japonské Nagoji,

. a o tom, zda by ochrana půdy měla být harmonizována na unijní úrovni.

Pondělní jednání bude vůbec prvním zasedáním Rady pro životní prostředí, kterého se ve funkci Evropského komisaře pro životní prostředí zúčastní Janez Potočnik a na nově zřízené pozici Evropské komisařky pro změnu klimatu i Connie Hedegaardová. Ministr Dusík se plánuje s oběma komisaři sejít k bilaterálním schůzkám o prioritách a programu Evropské komise na období 2010-2014.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info