Brání si své zemědělství

Slovensko chce požádat Evropskou unii o prodloužení zákazu na nákup půdy cizinci až do doby, než se vyrovnají dotace do zemědělství ve všech zemích unie.

Informoval o tom ministr zemědělství Vladimír Chovan. Slovensko tak reaguje na návrhy starších členů EU na zachování rozdílů při platbách pro zemědělce i po roce 2013.

Slovensko si dohodlo v přístupové smlouvě sedmileté přechodné období, které skončí příští rok. Pokud by se objevilo vážné narušení trhu s půdou, může být na základě dodatku k přístupové smlouvě prodloužené maximálně o tři roky. Po úplném zákazu prodeje do roku 2007 si v současnosti mohou cizinci pocházející ze zemí EU koupit půdu pouze tehdy, pokud na ní nejméně tři roky hospodařili a mají na Slovensku přechodný pobyt.

Podle Chovana by v případě, že dotace budou pro některé zemědělce vyšší, byli tito zahraniční farmáři zvýhodněni a bylo by pro ně snadnější půdu skupovat.

Snahy o pokračování rozdílného dotování zemědělců i po roce 2013 se Slovensko podle Chovana pokusí spolu s dalšími zeměmi východní Evropy zablokovat. EU měla vyrovnat platby slovenským zemědělcům na úroveň ostatních zemí od roku 2014.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info