Led brzdí předvelikonoční výlovy

Zamrzlé jihočeské rybníky komplikují rybářům práci. Svátky jsou přitom už za tři týdny. Kapři na sádkách nezdraží.

Příchod jara snad nyní nikdo neočekává tak netrpělivě jako jihočeští rybáři. Zatímco v minulých letech byly touto dobou jarní výlovy v plném proudu, letos kvůli mrazům zůstává většina rybníků stále pod ledem. Přitom Velikonoce, na něž je většina ryb určena, začínají už za necelé tři týdny.

„V tuto chvíli nám nezbývá, než čekat, až zima odezní. Chtěli bychom začít lovit v posledním březnovém týdnu. Velikonoce snad s vypětím sil stihneme,“ řekl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Společnost přitom v posledních letech rybníky běžně lovila už od poloviny března. Letos má v plánu vylovit 150 tun ryb, především kaprů, jež vydají menší rybníky na Třeboňsku. „Už jsme na ně nasadili speciální techniku, která pomáhá tání ledu urychlit. Jenže s tak velkými mrazy, jaké byly minulý týden, si zkrátka neporadí,“ podotkl Malecha.

Přístroje, takzvané kesenery, umějí zčeřit vodu v rybnících tak, že se k hladině dostane teplejší voda ode dna. Tím odtává led rychleji. Tato metoda se ale nedá použít na všech vodních plochách, navíc je i finančně náročná.

Díky ní ale mohlo, zřejmě jako jediné, už před dvěma týdny zahájit výlovy Rybářství Kardašova Řečice. „Slovili jsme stohektarový rybník Řečický velký a také dvacetihektarový Krylovec. Tímse nám podařilo dostat na sádky dvě třetiny tržní ryby,“ popsal výrobní ředitel společnosti Ladislav Štercl.

Celkem mají rybáři z Kardašovy Řečice v plánu jarních výlovů 250 tun ryb. Ve zbylých rybnících ale musejí počkat na lepší počasí. „Hrozí totiž, že by v nich kapři mohli zůstat pod ledem. Potřebujeme, aby roztály po celé hladině,“ vysvětlil Štercl.

I v případě, že by je do Velikonoc slovit nestihli, dodávku ryb na sváteční trh to neohrozí. „Dostatečné množství kaprů už na svátky máme. Zbytek slouží k pokrytí spotřeby v dalším období,“ řekl Štercl.

Místní rybáři s prací zřejmě skončí až v půlce dubna. Musejí totiž slovit ještě rybníky s násadovou rybou.

Podobně je na tom také společnost Blatenská ryba. Ta by měla sítě na prvních rybnících zatáhnout nejdříve na konci tohoto týdne. Dosud na nich byla vrstva ledu příliš vysoká.

„Naštěstí naši zákazníci situaci znají. Stejná je i v Německu. První ryby poputují právě do zahraničí, abychom tyto země stihli na Velikonoce zásobit,“ řekl obchodní náměstek společnosti Václav Milota.

Nejdříve 22. března začnou vytipované vodní plochy lovit také hlubočtí rybáři. „Je to minimálně o týden déle, než jsme původně chtěli. Jenže počasí zkrátka neporučíte. V plánu máme například rybníky Blanská a Posměch,“ řekl ředitel Rybářství Hluboká nad Vltavou Vladimír Kaiser.

Výlovy také ukážou, jak ryby zvládly zimu. Ta letošní byla pro ně poměrně náročná. Kromě silných mrazů totiž nebyla skoupá ani na sníh. „Nejhorší je, když na led nasněží. Pod hladinou je tma a nedochází k fotosyntéze. Ve vodě se pak hromadí plyny a další škodliviny,“ vysvětlil Kaiser.

Ryby se v zimním období zdržují u dna ve stavu podobném zimnímu spánku. Pokud jej škodliviny ve vodě naruší, rybu to vyčerpá a hrozí, že uhyne. Aby tomuto problému zamezili, museli v uplynulých měsících rybáři do ledu vyřezat stovky děr.

Po dlouhé zimě budou muset ryby dokrmovat „I tak si ale myslím, že tentokrát bude zapotřebí ryby dost dokrmovat. Zima byla dlouhá a slunečních dní málo. I přes veškerou naši snahu se v rybnících nedostával kyslík v potřebném množství,“ podotkl Milota. Žádné větší úhyny ale rybáři v kraji nezaznamenali. „Situaci jsme pravidelně sledovali. Chytřejší ale samozřejmě budeme až v momentě, kdy první rybníky slovíme,“ konstatoval Kaiser.

Přes veškeré komplikace mají pro milovníky sladovodních ryb jihočeští rybáři dobrou zprávu. Za velikonočního kapra u nich lidé zaplatí stejně jako vloni. Například na sádkách v Kardašově Řečici je kilogram kapra první třídy vyjde na 68 korun. Výběrový bude o desetikorunu dražší.

„Ani my cenu měnit nebudeme. V týdnu před Velikonocemi, kdy očekáváme zvýšený zájem lidí, navíc rozšíříme otvírací dobu našich sádek,“ sdělil Kaiser.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info