Souhrn událostí uplynulého dne – 15.3.2010

Uzavření strakonické Madety bylo opět odloženo

Uzavření strakonické pobočky Madety bylo opět odloženo, přesto se mu v budoucnu zřejmě nevyhne. O záchranu závodu se Madeta snaží už dva roky, ale podmínky na trhu jsou proti ní, řekla mluvčí největšího tuzemského zpracovatele mléka Barbora Daňková. Pobočka je podle ní prodělečná a její vyhlídky nejsou příliš dobré. Nevyšel ani pokus o prodej strakonického závodu dlouholetému libanonskému obchodnímu partnerovi Abedu Tabarovi. Termín uzavření pobočky ale není zatím znám. Zaměstnanci závodu dostali výpovědi ke konci února.

Stát rozdává lesy

Jedná se o jednu z pěti nejdražších soutěží v historii Česka. Ve hře je 15 miliard, a především otázka, zda někdo nechce státnímu podniku Lesy ČR pořádně pustit žilou. Jde o budoucnost dvaceti procent území republiky, dotýká se národního bohatství a míst, která jsou pro nás oázou odpočinku. Vypsaná zakázka vzbuzuje mezi odborníky obrovské vášně. Představitelé Lesů ČR tvrdí, že způsob, jak je zakázka vypsaná, konečně utne téměř dvacetileté nepřehledné hospodaření v lesích, o němž mnoho odborníků tvrdí, že v tunelech a neprůhledných obchodech zmizely v kapsách soukromých firem desítky miliard korun, a dostane hospodaření státní společnosti do zaručeného zisku.

Dlouhá zima nejspíše zdrží jarní práce na polích

Letošní dlouhá a tuhá zima nejspíše zdrží jarní práce na polích, uvedli shodně na dotaz ČTK zástupci ministerstva zemědělství a Agrární komory. Zatímco předloni začali zemědělci sít jarní plodiny již koncem února a loni v druhé polovině března, letos prezident agrárníků Jan Veleba očekává zahájení osevů nejdříve začátkem dubna. "Současná podoba klimatických podmínek představuje pro zemědělskou praxi problém," řekl ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

Neočekávaná poptávka z Číny

Vzhledem k tomu, že Čína nemá k dispozici kvalitní sladovnický ječmen, nakupuje 1,7 až 2,0 mil. tun ze zahraničí. Dodavatelem je vedle Kanady kvůli nízkým přepravním nákladům především Austrálie. V letošním roce však Austrálie jako exportér sladovnického ječmene selhala. Australští farmáři šetřili na dusíku, stejně jako jejich kolegové v jiných zemích. V důsledku toho však bylo při vysoké sklizni dosaženo extrémně nízkého obsahu bílkovin (pouze 7-9 %).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info