Arabika otáčí zpět na růst

Největší nárůst ceny za poslední 3 týdny zaznamenal v rámci včerejší obchodní seance na burze ICE Futures U.S. nejaktivnější květnový futures kontrakt na kávu typu Arabika. Příčinou byly spekulace, podle nichž by poptávka po zmíněné komoditě v letošním roce mohla dosáhnout celkového objemu letošní globální nabídky. Zmíněné by, v porovnání s posledními odhady, znamenalo negativní změnu konečných zásob kávy. Podle odhadů International Coffee Organization by mohla spotřeba kávy v letošním roce vzrůst o 1,5 % na celkových 134 miliónů kávových pytlů. Růstu ceny kávy dále během včerejšího dne pomohly zprávy o klesajících exportech z Kolumbie, jež je po Brazílii druhým největším exportérem kávy typu Arabika na světě a kde export od října 09 do ledna letošního roku klesl celkově o 29 %.

Futures na kávu typu Arabika s květnovým termínem dodání posílil v rámci včerejší obchodní seance na burze ICE Futures U.S., bývalé New York Board of Trade, o 1,7 centu (1,3 %) na uzavírací cenu 132,75 centů za váhovou libru.

Stejným směrem pokračuje vývoj ceny kávy také v rámci dnešní seance, konkrétně prozatím o 0,20 centu na 132,95 centů za libru.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info