Obsah kyseliny listové v obohacených cereáliích

V USA bylo analyzováno 12 druhů populárních snídaňových cereálií fortifikovaných kyselinou listovou a výsledky byly vloženy do Národní nutriční databáze (USDA National Nutrient Database for Standard Reference). Vzorky byly odebírány podle státního plánu na základě statistického vyhodnocení a byly analyzovány validovanou metodou LC-MS (kapalinová chromatografie v kombinaci s hmotnostní spektrometrií) ve Virginia Polytechnic Institute and State University a mikrobiologickou metodou (s použitím trienzymové extrakce a bez ní) v University of Georgia.

Ukázalo se, že obsažené množství folátů uvedené na etiketě je většinou podhodnoceno. Ve 4 případech bylo zjištěné množství o 5 – 20 % vyšší, ve dvou případech o 20 % vyšší. V ostatních případech byla odchylka od uvedeného množství ± 5 %. Rozptyl obsahu folátů v jedné porci je tak o -75 µg až + 69 µg , což odpovídá -19 % až + 17 % z doporučené denní dávky 400 µg. Mikrobiologická metoda dává výsledky o 10 až 67 % vyšší (střední hodnota: o 40 % vyšší). Při použití této metody by byla uváděná množství folátů ještě výrazněji podhodnocena.

Uvádění přesného údaje o složení v USDA National Nutrient Database for Standard Reference (USDA 2006) je důležité proto, že z těchto údajů vycházejí dietní pracovníci i výzkumníci. Je třeba, aby počítali s tím, že míra nejistoty ohledně přesnosti údaje je mnohem vyšší než např. u údaje o obsahu tuků.

Švédský úřad pro potraviny vyhlásil kampaň zaměřenou na ženy ve fertilním věku s cílem prosadit, aby ženy přijímaly alespoň měsíc před početím suplementy s kyselinou listovou, aby se snížil počet novorozenců s poruchou nervové trubice. Švédsko odstoupilo od úvah o fortifikaci potravin, která by mohla mít na některé skupiny osob nepříznivý vliv.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info