Potřebná, ale stále deficitní vláknina

Vícezrnné pekařské výrobky, grahamové pečivo, šrotové chleby, snacky z cereálních směsí i jemné pečivo vyrobené z těchto surovin se vyznačují jedinečnou vlastností – obsahem tolik potřebné a v našich zeměpisných šířkách deficitní vlákniny. Její doporučovaná denní dávkaje 30 g, ovšem výživoví odborníci tvrdí, že její průměrný příjem u české populace tvoří pouze třetinu, tedy 10 g denně.

Vláknina se podle rozpustnosti ve vodě rozděluje na vlákninu nerozpustnou neboli hrubou a vlákninu rozpustnou neboli jemnou (která je také nazývaná prebiotická). Souhrnnou charakteristikou vlákniny je její neštěpitelnost enzymy trávicí soustavy, náš organismus vlákninu neumí rozložit.

Nerozpustná vláknina má čistící schopnosti v trávicím ústrojí, především ve střevní části. Hrubá vláknina čistí střeva nejen mechanicky, ale také chemicky díky své schopnosti vázat na sebe velké množství vody a v ní rozpuštěných chemických toxických látek a cholesterol. Svým mechanickým působením očisťuje střeva od usazených nečistot a také urychluje vyprazdňování, pomáhá v prevenci střevních obtíží, včetně rakoviny tlustého střeva a konečníku (tzv. rakoviny kolorekta) a také zmírňuje problémy s hemeroidy.

Rozpustná vláknina (neštěpitelné oligo a polysacharidy) má tzv. prebiotický účinek, tzn. je růstovým faktorem pro žádoucí střevní mikroflóru nazývanou probiotika. Dále potlačuje růst nežádoucí mikroflóry, čímž snižuje i množství produktů jejich fermentačních pochodů.Dobrá funkce střev je podmínkou nejen pro správné trávení, ale také pro zlepšení imunity.

Význam vlákniny je stále podceňován, i přes intenzivnější propagaci v posledních letech. Její nedostatek může být poměrně nebezpečný, naopak pravidelným a dostatečným příjmem vlákniny je šance snížit riziko některých závažných onemocnění.

(„Chléb a jeho vláknina“ Ing. E. Nováková. IREKS ENZYMA s.r.o.)

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info