Souhrn událostí uplynulého dne – 17.3.2010

Produkce českých mlékáren loni klesla o 3,25 procenta

Tuzemské mlékárny loni nakoupily a zpracovaly 2,292 miliardy litrů mléka, o 3,25 procenta méně než v roce 2008. Zatímco výroba konzumního mléka či jogurtů meziročně vzrostla, produkce másla, tvarohů a sýrů se snížila. Vyplývá to z údajů, které v březnovém vydání časopisu Moderní obchod uvedl výkonný ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec. Vývoz syrového mléka na zpracování do zahraničních mlékáren vzrostl o čtyři procenta na 465 milionů kilogramů, naopak jeho dovoz se snížil na 50 milionů kilogramů. Téměř o třetinu meziročně spadla průměrná cena, za kterou mlékaři od zemědělců surovinu nakupovali.

Členské státy EU musí vrátit 346,5 mil.eur za chybné zemědělské dotace

Komise EU uvádí, že se chybné platby objevily v celé řadě oblastí od pěstování ovoce a zeleniny přes produkci suchého krmiva po nepřesné refundace za export. Evropská unie požaduje od členských zemí, aby vrátily dohromady 346,5 milionu eur (8,8 miliardy Kč) ze zemědělských dotací, které dostaly za poslední dekádu neprávem. Přes třetinu z toho má vrátit Řecko, uvedla v úterý Evropská komise. Podle zprávy agentury AFP se požadavek České republiky netýká.

Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení přijala novelu vodního zákona

Novela vodního zákona přináší řadu změn, jež vyplynuly z praxe a mají snížit administrativní a finanční zátěž. Zároveň přináší změny, které mají příznivý vliv na životní prostředí a jeho ochranu. Poslanecká sněmovna dnes přijala ve třetím čtení novelu vodního zákona. Jedná se o obsáhlý soubor změn, které si vyžádal vývoj vodního hospodářství po téměř deseti letech účinnosti zákona a nutnost dostát závazkům vyplývajícím z členství ČR v EU. Novela se začala připravovat již v polovině roku 2007.

EU podpoří karibské vývozce banánů 190 milióny eur

Evropská komise (EK) ve středu schválila uvolnění 190 miliónů eur (4,8 miliardy Kč) na pomoc vývozcům banánů z afrických, karibských a tichomořských států (tzv. AKT země). „Cílem je podpořit vývozce z AKT při přizpůsobování se novému obchodnímu prostředí s přihlédnutím ke specifické situaci každé země. Opatření se zaměří na zvýšení konkurenceschopnosti odvětví banánů, podporu hospodářské diverzifikace a na řešení širších dopadů na společnost, hospodářství a životní prostředí,“ sdělil Právu mluvčí českého zastoupení EK Martin Stašek.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info